Blog
2   4

Undervises der i kulturfagsprøver på læreruddannelsen?

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dette indlæg er ikke en anklage, men en undren. Jeg har praktikanter i udskolingen, der aldrig har stiftet bekendskab med indholdet i de nye kulturfagsprøver.

Jeg har i disse uger fornøjelsen af to tredjeårspraktikanter i mine udskolingsklasser. Den første uge er gået med, at de observerer undervisnigen i ottende og niende klasse. 

Stor var min undren, da de efterfølgende fortalte, at de var overrasket over, hvor meget problemstillinger, kildearbejdet og metodikkerne fyldte i undervisningen. Det var de ikke vant til fra deres undervisning på unddannelsen, hvor man ikke umiddelbart havde fokus på prøverne.

Der er mere på spil end kildekritik.

Det vil være en udpræget fordel for de studerende, hvis de kendte til de nye prøveformer, fordi metoderne kan ses afspejlet helt ned i mellemtrinet og har fået en anseelig vægtning i udskolingen. 

Artiklen fortsætter under banneret

I og med at de studerende typisk har en pædagogisk/ didkatisk problemstilling, de skal undersøge, kunne alene tilgangen til kilder og problemstillinger være et undersøgelsesfelt i sig selv. Hvilket læringsyn, dannelsessyn m.m. ligge der i disse måder at gå til fagstoffet på?

Det handler ikke længere bare om, hvorvidt kildekritik er indskrænket til kildens troværdighed. Det er mere end det. Meget mere. Og det må absolut ikke være let for en nyuddannet udskolingslærer at sætte sig ind i prøvernes kompleksitet. Man kommer langt med erfarne kolleger, men den forudgående grundforståelse bør være på plads.

Så hermed mit spørgsmål til jer derude, hvor I end måtte læse dette:

Undervises der kun i begræset omfang indholdet i selve kulturfagene, herunder prøverne og den omfattende forberedelse til disse, på læreruddannelserne?

Jeg har før henvist til Søren Rønhedes artikel, "”Historieundervisningens veje og vildveje”, hvor fagets indhold og undervisningen drøftes, men andre indlæg kunne måske oplyse mig yderligere. Hvis man har en viden herom, må man gerne give et indspark. På forhånd tak.

God dag til jer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.648 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.289 andre er allerede tilmeldt