Debat

Tysk og fransk skal styrkes

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Jens Peter Hansen!

Du rejser en række spørgsmål i Folkeskolen nummer 4. Tysklærerforeningen for Grundskolen er dannet for at styrke faget tysk. På samme måde blev der for år tilbage dannet en fransklærerforening, som også organiserer folkeskolens fransklærere og arbejder for at styrke fransk. Det er der næppe noget mærkværdigt i.

Jeg synes, at du skal hæfte dig ved, at vi med udgangspunkt i den manglende interesse for andet end engelsk ønsker en styrkelse af fremmedsprogene. Tysk taltes engang af stort set alle danskere. Det var og er stadigvæk det naturlige andet fremmedsprog i Danmark. Det er det af mange historiske, kulturelle, geografiske og økonomiske grunde.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Nu er faget svækket, og vi vil derfor arbejde for, at det styrkes. Jeg siger i interviewet i Folkeskolen nummer 2, at jeg også er bekymret for faget fransk. Både tysk og fransk skal styrkes! Das ist die Absicht! Den nuværende sprogmodel skader begge sprog. Bertel Haarders 3-(5)6-8-model er den mest realistiske, så alle elever får mulighed for at få tre fremmedsprog.

Hvis der arbejdes for en styrkelse af fremmedsprogene efter den model, skulle det være en realistisk mulighed, at 25 til 40 procent af en årgang skulle have lyst og evne til at lære tre fremmedsprog.

Tysklærerforeningen støtter obligatorisk tysk, fordi det passer fint til 3-(5)6-8-modellen. Obligatorisk tysk kan desuden indføres uden meromkostninger. Og vigtigst af alt: Obligatorisk tysk fjerner det problem, at et voksende antal af elever (næsten 12 procent) i dag kun har ét fremmedsprog (engelsk). Obligatorisk tysk anbefales desuden af regeringens sprogudvalg.

Lad os håbe, at politikerne i fremtiden vil give både tysk og fransk bedre muligheder i folkeskolens undervisning. Det er i grundskolen, kimen lægges til de senere valg i uddannelsesforløbet.