Blog
0   33

Så giv dog lidt slip, lærer

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En grad af lærerkontrol er nødvendig i et sundt læringsmiljø. Læreren er som voksen fagperson lederen i klasserummet og i de enkelte elevers læringsproces, præcis som det sig hør og bør. Men for mig tager kontrollen ind imellem overhånd og bliver styrende. Og jeg tror ikke, jeg er den eneste…

Jeg kan godt lide af have kontrol. Det er trygt og rart, når jeg ved, hvad der skal ske i undervisningen, og hvor vi skal ende – ikke mindst. I takt med at jeg får mere og mere erfaring som lærer, tager jeg dog oftere og oftere mig selv i at opleve, at min kontrol bliver til en decideret styring. Jeg oplever mig selv tale mere og mere i undervisningen (hvornår har lange monologer nogensinde være spændende eller lærerige?), og jeg oplever mig selv stille spørgsmål, der er så lukkede og snævre, at man næsten kun kan svare det, jeg allerede har planlagt.  Ja, faktisk oplever jeg mig selv være langt mindre spontan, end jeg var i mine første år som lærer – og dette på trods af at jeg forbereder mig langt mindre nu.

Jeg er blevet en kedeligere lærer

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg tror – og ved – at jeg på mange måder er en bedre lærer nu, end da jeg lige var færdig med uddannelsen. Jeg er fx langt stærkere fagligt, jeg har bedre føling med mine elever, og jeg har et større overblik. Men jeg savner den eksperimenterende, søgende og måske nok også lidt naive tilgang til undervisning og læring, jeg havde dengang som nyuddannet lærer, hvor jeg kastede mig ud i skøre og lidt kaotiske projekter, som jeg ikke anede, hvor endte. Her ti år efter tror jeg faktisk, jeg er blevet en kedeligere lærer. Og jeg tror, at noget af årsagen skyldes, at der er så stort et fokus på, hvad eleverne skal lære – målet – men at processen åbenbart ikke er så vigtig mere. Og det er en skam. 

Processen er mindst lige så vigtig som målet

Vi hverken kan eller skal fjerne målene for vores undervisning, ligesom vi heller ikke hovedkulds skal kaste os ud i ikke-gennemtænkte projekter uden mål for øje. Men jeg tror, at vi som lærere kan blive bedre til at slippe bare noget af den kontrol, eleverne er underlagt lektion efter lektion. Jeg tror, at der findes masser af måder at nå i mål på, og jeg tror på, at processen er mindst lige så vigtig. Som lærere skal vi give lidt slip, bare engang i mellem og turde være en del af et muligt kaos, der ikke nødvendigvis ender dér, hvor vi havde regnet med. Måske ender vi et bedre sted? Uanset er jeg sikker på, at vi kommer til at få det sjovt på vejen. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.602 andre er allerede tilmeldt