Blog
0   11

Hvis du ikke vil have Facebook lytter med, sluk din mikrofon

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Har du nogensinde oplevet, at du har talt med nogen om noget, og så senere fået en reklame for det, uden at du har søgt på det på nettet eller været inde på en hjemmeside om emnet? Det er der flere og flere, der gør, og en del apps lytter også med på dine samtaler i den fysiske verden. Her er hvad du kan gøre ved det.

"Jeg sad med familien og talte om en forestående ferie i Dubai. Og så oplevede flere af os samme aften, at der dukkede umotiverede reklamer op for diverse rejser til og hoteller i netop Dubai. Det var en pænt syret oplevelse, og vi talte om, hvorvidt Facebook lytter med. Vi konkluderede, at svaret nok er ja. Og dagen efter dukkede der så artikler op om, hvorvidt Facebook lytter med."

"Jeg talte med min kæreste om, hvorvidt vi skulle købe en båd. Jeg talte kun med ham om det og ingen andre, skrev intet om det eller slog noget op. Dagen efter fik jeg annoncer for både i mit feed."

Og så er der dem, der har talt om at få ‘trægulve’ eller at der er kommet en ‘ridse i bilen’, og vups er der kommet ‘relevante’ annoncer.

Allle fire ovenstående eksempler er autentiske og fortalt til mig. Og selv om Facebook benægter det, så er antallet af historier om, at Facebook lytter med i vores samtaler i den fysiske verden (IRL - in real life) efterhånden så mange, at det ikke længere kan være en ren tilfældighed.

Artiklen fortsætter under banneret

Tilbage i marts 2016 afslørede BBC aflytningen. Journalisten beskrev, hvordan hun stod og strøg, da hendes mor kom ind i rummet og fortalte om, at en familie-ven havde været udsat for en motorcykel-ulykke i Thailand. Da hun senere søgte online på noget helt andet, kom historien op. Hun hørte masser af lignende historier om, at smartphonen lytter med afhængig af, hvilke apps, man har givet adgang til sin mikrofon. Både Google og Facebook benægtede det i artiklen. Facebook sagde dog, at de aldrig deler data med andre uden samtykke. Og de fleste af os aner jo ikke, hvad der står i Facebooks mange siders handelsbetingelser, som vi giver samtykke til for at være på Facebook.

I 2016 benægtede Facebook det. Men som Computerworld beskriver det, skal man være opmærksom på Facebooks (mis)brug af ord.

Hvad kan du gøre

For nogen går disse eksempler klart over deres creepyness-grænse, mens andre måske er ligeglade. Hvis du synes det er creepy, så gå ind i din smarthphones indstillinger og check, hvem og hvor mange, der har adgang til din mikrofon. Måske skulle du slukke for deres adgang (og så tænde efter behov).

Et rigtig godt alternativ til Facebook Messenger og Skype (ejet af Microsoft) er Wire, som du kan bruge både på din computer og dine mobile enheder til såvel chat som internet-telefoni. De lever ikke af at høste dine data og sælge adgang til dig baseret på så detaljeret viden om dig som muligt. De lever i dag af investeringskapital og vil i fremtiden sælge en tjeneste til virksomheder, så de kan bruge Wire som intern kommunikationsmiddel ligesom Slack. Wire har hovedsæde i Schweitz, opererer fra Berlin og er finansieret af bl.a. Skype-medgrundlægger Janus Friis.

Læs mere om digitalt selvforsvar.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.073 andre er allerede tilmeldt