Tre unge er blevet varetægtsfængslet i sagen om afpresning og trusler mod skoleelever på Amager.

Tre unge varetægtsfængslet for afpresning af skoleelever

Afpresning af skoleelever på Amager har ført til, at tre personer under 18 år nu er varetægtsfængslet. Hvis man ikke anmelder, giver man de kriminelle frikort, lyder det fra skolebestyrelsesformand.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For to uger siden var forældrene til de ældste elever på Skolen ved Sundet i København samlet til informationsmøde. Det skete efter en længere periode, hvor børn, der er elever på skolen, er blevet afpresset og truet med vold og død.

Politiet mener nu at have fat i nogle af afpresserne. Det drejer sig om tre personer, alle under 18 år, der 24. august blev varetægtsfængslet, sigtet for gaderøveri. Det bekræfter Københavns Politi overfor folkeskolen.dk.

Trusler mod børn skal frem i lyset 

Le Lyby, der er formand for skolebestyrelsen på Skolen ved Sundet, fortæller, at skolen ikke er bekendt med flere hændelser om afpresning, siden varetægtsfængslingerne fandt sted. Hun deltog selv i mødet forrige uge og fortæller, at der er bred enighed i forældregruppen om, at episoder med afpresning og trusler bør anmeldes til politiet.

"Man skal selvfølgelig anmelde det til politiet, hvis ens børn bliver udsat for trusler og afpresning. Sker det ikke, er det jo det samme som at give frikort til, at de kriminelle kan fortsætte afpresningen af børnene", siger Le Lyby.

Finder sted uden for skolen

På mødet deltog foruden forældrene også repræsentanter fra skolens ledelse, gadeplansmedarbejdere og SSP-konsulenter (samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politiet). Her blev forældrene orienteret om sagens sammenhæng og udvikling, og hvor de kan henvende sig, hvis de oplever problemer. Samtidig drøftede forældrene, hvad deres rolle er i at sikre tryghed omkring skolen.

"Først og fremmest skal det understreges, at vi jo godt ved, at den slags kan ske og sker rundt omkring. Det er også vigtigt at slå fast, at ubehagelighederne er foregået i elevernes fritid og ikke på skolen", siger Le Lyby og fortsætter: "Børnene og hele stemningen på skolen påvirkes jo af det. Lokale skoler fungerer som en slags små landsbyer, så det er naturligt at tale sammen og stå sammen imod den slags", siger Le Lyby.

SSP-konsulent efter afpresningssag: Gå aldrig alene med dine overvejelser 

Skolen handler

Afpresningen af eleverne har efter sigende fundet sted gennem sociale medier, og nogle børn er desuden blevet passet op af unge fra et nærliggende område. Her er de blevet truet til at overføre helt op til 3.000 kroner via Mobilepay. Mindst et barn har desuden oplevet, at gerningsmændene har truet barnets familie. Le Lyby fortæller, at situationen har påvirket alle omkring skolen. Og at skolen har informeret og samlet forældrene.

"Det er grove overgreb, og vi vil simpelthen ikke acceptere det. Derfor har vi forældre talt om, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores store børn i den her situation. Vi har blandt andet talt om, at vi som forældre skal holde hinanden opdateret, hvis der sker noget, og som voksne tage initiativ til at tale med vores børn, hvis vi opdager mærkelige transaktioner på deres konti", siger Le Lyby.

Hun fortæller videre, at sagen har givet anledning til, at forældrene taler med deres børn om brugen af sociale medier.

"Det er ikke for at tage friheden fra børnene, men de skal vide, at der er hjælp at hente", siger Le Lyby.

Som opfølgning på mødet udsendte skolens ledelse en opsamling til forældrene på Forældreintra. Her opfordrer skolen til at politianmelde alle sager, som forældrene vurderer, har en kriminel karakter.

Trusler mod børn skal frem i lyset 

Det fremgår også af opfølgningsbrevet at Borgercenter Børn & Unge, der har ansvar for kommunens indsats overfor børn og unge med sociale eller psykiske problemer, står til rådighed med råd og vejledning til både forældrene og de børn, der har været udsat for afpresning eller trusler, fortæller Le Lyby.

Endvidere har det været på tale i forældregruppen, om man skal oprette en lokal afdeling af Natteravnene. 

Som bestyrelsesformand er Le Lyby tilfreds med, at skolen i samarbejde med de gadeprofessionelle og politiet tilbyder hjælp og information til både børn og familier.

"Som forældre, skole og samfund er vi nødt til at stå sammen og løfte ansvaret sammen. Børnene må aldrig stå alene med trusler og angst", slutter hun.

Powered by Labrador CMS