Blog
0   3

Er lærerne stadigvæk professionelle?

Abonner på nyt om It-didaktik - tak! i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Inden sommerferien afleverede jeg mit speciale på uddannelsen cand. pæd. i it-didaktisk design, som havde fokus på lærernes professionalitet. Særligt fokuserede jeg på hvorvidt lærernes professionalitet blev udfordret af teknologiernes indtog i klasseværelserne. Kan du gætte hvad jeg fandt ud af?

Traditionelt set har man anskuet det at være professionel som det at være i besiddelse af en særlig kunnen, en særlig viden og en særlig væren. I lærersammenhæng kunne man så sige at den særlige kunnen består i den fag-faglige viden, den særlige viden består i den pædagogiske og didaktiske viden og så ville Per Fibæk nok sige, at den særlige væren består i lærerens autencitet. 

Disse elementer har i mange år været relativt uforandrede. Naturligvis sætter lærere sig ind i nye pædagogiske tiltag; i den kommune jeg er ansat i, har jeg sammen med samtlige af kommunens øvrige lærere, de seneste år været på kursus i inklusion, faglig læsning, målstyret læring og: “Så var der vistnok også noget med nogle læringsstile engang”, som min kollega så præcist udtrykker det. På trods af at lærerne altså generelt har været vant til at udvikle deres pædagogiske kompetencer, så viser min forskning, at de føler sig udfordrede som aldrig før, når det kommer til implementeringen af it i undervisningen.

 

Det er didaktikken og pædagogikken, der halter.

Artiklen fortsætter under banneret

Navnlig påpeger nogle af de lærere, der deltog i min forskning, at de mangler en grundlæggende forståelse for, hvordan apparaterne fungerer på et praktisk plan, hvilket bremser deres evne til at gennemskue det pædagogiske og didaktiske potentiale i teknologien.

Man kan altså sige, at det, der forventes af lærernes professionelle viden, er udvidet til også at indebære en viden om læringsteknologier. En forventning, som nogle lærere føler, de har svært ved at leve op til. Kan du genkende følelsen? 

 

(Modellen er lånt fra http://bjarnewandresen.dk/hvad-er-professionalitet/)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.047 andre er allerede tilmeldt