Debat
4   78

Fake news i skoledebatten

Debatten om folkeskolen lider under manglende seriøsitet fra medier og interessenter.

En af de store historie på TV2 i dag er, at 6% af eleverne forlader folkeskolen uden eksamen. Elever, forældre og forskere udtaler sig med alvor om situationen: Det er et meget højt tal! Og BUPL bruger anledningen til endnu en gang at plædere for flere pædagoger i udskolingen – hvad det så skulle hjælpe!

Artiklen fortsætter under banneret

Ingen har øjensynligt gjort sig den ulejlighed at analysere, hvad der ligger bag tallene. Ifølge det, som vi har kunnet få oplyst, er der for halvdelen af gruppen tale om specialundervisningselever. I de sidste 3 procent indgår alle elever, der har været det meste af deres skoletid i en folkeskole. Det vil sige, at en meget stor del af efterskoleleverne også indgår. Ingen har gjort sig den ulejlighed at undersøge om frekvensen af elever, der ikke tager afgangsprøven, skulle være større på efterskoler end på folkeskoler. Elever, der tager afgangsprøven i 10. klasse, men som ikke tog den i 9. klasse, tæller i øvrigt også med under TV2’s overskrift: ”Tusindvis af elever forlader folkeskolen uden eksamen”.

Da jeg fik de oplysninger, ønskede jeg ikke at deltage i TV2 NEWS. Historien er ganske enkelt pustet op til noget, som den ikke kunne bære. Jeg kunne naturligvis have brugt min taletid til at forsøge at redegøre for ovennævnte oplysninger. Det ville imidlertid blot komme til at fremstå som om, at lærerformanden forsøger at bortforklare problemet. Hvis TV2 havde ønsket de rigtige fyldestgørende oplysninger frem, kunne de jo selv have bragt dem, da de blev opmærksomme på det, men så var den stort opsatte historie jo faldet fra hinanden.

Det fremmer ikke debatten om folkeskolen, når NEWS eller andre medier for den sags skyld på den måde bevidst eller ubevidst skævvrider tallene, og det gavner besyemt ikke folkeskolen, når interessenterne omkring skolen ukritisk kaster sig over tallene for at fremme egne dagsordner.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ