Blog
0   68

Badekulturen i børnehøjde

Abonner på nyt om Folkeskolens idrætsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Allerførste år i skolen. Idræt på skemaet. 25 elever blandet drenge og piger. Én lærer. Det giver sig selv: omklædning og badning foregår sammen – drenge og piger.

Foto: Daniel Mott/Flickr.com

 

Da jeg henter min pige efter hendes to først idrætstimer i skolesammenhæng nogensinde, spørger jeg, som jeg ofte gør, til dagens gang. ”Idræt er mega fedt, mor”, sagde hun, mens hendes øjne lyste op i genfortællingen af gulerodslegen, og inden jeg når at spørge til det med at bade efter aktiviteterne, kommer hun selv ind på emnet.

”Vi bader bare sammen alle i klassen – på samme tid… der er et kæmpe baderum… det er så sjovt”.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg hæfter mig ved ordet ’bare’. Det her er ’bare’ en selvfølge for hende. Det bliver understøttet af ord som ’sjovt’ og ’fedt’.

Jeg er selv idrætslærer i udskolingen, og hele debatten omkring badekulturen, og hvorvidt eleverne skal tvinges i bad eller ej, har fyldt så meget, at vi på vores skole har lavet en politik omkring skolens holdning.

 De sociale mediers påvirkning

Det, der interesserer mig i dette felt, er, hvor den gode energi, de sænkede skuldre og det naturligt umiddelbare er blevet af i de ældre klasser. Kropsforskrækkelsen kan vel ikke kun tilskrives sociale medier og forskruede idealer?

Handler det også om, at vi som skole har slækket på, hvad der før var et ufravigeligt krav? Eller har vi med en ny type elever at gøre? Mere sårbare og opmærksomme end tidligere set?

Var jeg elev i dag, ville jeg nok også udvise agtpågivenhed, for vi kan ikke komme udenom de sociale medier.

På Facebook siden Offensimentum og Fundamentum giver det flest likes at dele billeder og videoer, hvor man ydmyger folk, og disse sider er blot et par stykker ud af mange.

Er det overhovedet realistisk i en tid med livsstils-youtubere på 14 år, billed-mastodonter som Snapchat og Instagram samt likes, likes og atter likes at etablere en afslappet hygiejnekultur kønnene for sig? Umiddelbart virker det vanskeligt.

Derfor gør det mig så glad, at se de små størrelser fra min piges klasse lyse op, når de fortæller om idrætstimerne, badning og omklædning,. Det er vigtigt, at iscenesætte badekulturen positivt helt fra starten. Jeg kan kun håbe, at viljen, lysten og den positive tilgang til fagets facetter fortsætter i denne klasse. Den er der i hvert fald lige nu.

Jeg håber, det varer ved!

 

Læs min tidligere blog om badekulturen i de ældste klasser:

www.folkeskolen.dk/600979/du-kraenker-min-datters-blufaerdighed


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.162 andre er allerede tilmeldt