Blog
0   25

Nej, du lærer ikke engelsk ved et trylleslag

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg er ikke altså ikke tryllekunstner. Jeg er ked af at sige det, men i virkeligheden er jeg bare en helt almindelig lærer, og det måtte jeg i sidste uge forklare en elev, da hun og jeg havde en snak om hendes faglige udfordringer i engelsk.

Jeg kender efterhånden den omtalte elev godt og har en god relation til hende, så jeg besluttede at gå hende lidt på klingen og spørge, hvorfor hun selv mente, at hun havde så svært ved engelsk. Dét havde hun mange meninger om, men fælles for dem var, at ingen af dem handlede om hende selv. Derfor stillede jeg spørgsmålet, som fik hende til at spærre øjnene op: ”Hvad har du selv gjort for at blive bedre?”

Ansvar for egen læring

På min gamle skole havde vi ved indgangen til kantinen tre store helfigursspejle med hver sin tekst over. På den første stod der Forælderens spejl – denne person har mest ansvar for dit barns læring. På den næste stod der Lærerens spejl – denne person har mest ansvar for dine elevers læring. Og på den sidste stod der Elevens spejl – denne person har mest ansvar for din læring. Ja, vi ved det godt, men det kan være nødvendigt at blive mindet om det, og min elev kunne i sidste uge godt have brugt sådan et spejl. For hvor hårdt det end lyder, så skal man selv gøre en indsats, hvis man vil blive god til noget.

Jeg undervurderer bestemt ikke, at nogle elever har sværere ved at lære sprog end andre. Man kan ikke have et lige stort talent for alt. Og naturligvis er der hundredvis af andre faktorer, der også spiller ind, når vi skal lære noget nyt. Men jeg tror, at den største faktor ligger hos eleven selv, og selvom jeg ikke er stor fan af klichéer, så er der altså noget om, at vi kan, hvad vi vil.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg hepper!

Min elev i sidste uge blev ikke synderligt begejstret for at blive mindet om, at hun også selv måtte tage affære, hvis hun ville ændre på sit faglige niveau i engelsk. Det var nemlig meget nemmere at lægge ansvaret for sin læring over på andres skuldre. Og allerbedst hvis jeg som lærer med et trylleslag kunne gøre hende god til engelsk. Det ville jeg sådan set gerne, men da jeg bare er helt almindelig lærer, nøjes jeg med at planlægge god undervisning, hjælpe, støtte, vejlede og heppe alt det, jeg kan.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.602 andre er allerede tilmeldt