Blog
0   5

Få billigere hotel ved at ændre din lokation

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En VPN-tjeneste er ikke kun god, når du går på et åbent gratis wifi og dermed krypterer trafikken mellem det wi-fi og din gadget. Den kan også hjælpe dig med at få billigere priser, for priserne er forskellige afhængig af, hvad et website ved om dig.

Foto: IBVNP har mange servere i hele verden

For nylig skulle jeg købe et hotelværelse i Tokyo og fandt via hotels.com et godt dobbeltværelse for 11.000 kroner for ni nætter. Så gik jeg over i en anden browser, satte min VPN på med lokation Tyskland og fandt nøjagtig samme hotel ni nætter for 9.000 kroner. Købte straks og var glad. Dermed er digitalt selvforsvar - altså værktøjer til at opnå privatliv med - også blevet et spørgsmål om at 'forhandle' sig til bedre priser.

Websites, der sælger digitale ydelser, har forskellige priser afhængig af, hvad de ved om os. Hvis man ikke har blokeret for cookies med en cookie- eller adblocker, så ved websitet, når du kommer ind anden eller tredje gang og dermed automatisk kan sætte priserne op. Hvis du er loyalitetskunde hos en virksomhed, så kender dens website dig rigtig godt og kan tilpasse sig dine ønsker og behov - både til fordel for dig og nogle gange måske mere til fordel for virksomheden. Om du sidder ved en PC eller en Mac kan også have betydning for prisen.

Også såkaldte IP-adresser - altså din lokation - bruges til at fastsætte priser. Ifølge EU kommissionen, der har dokumenteret pris-diskriminationen, er det ulovligt. Men det sker fortsat. Fx er Brussels Airlines begyndt at blokerer for brugere, der har VPN på, så man ikke kan købe deres billigere flybilletter i andre lande end der, hvor man bor (og så siger de, at det er for vores sikkerhed - fremfor at være ærlige og sige, at vi brugere ikke skal kunne udnytte prisforskellene).

Artiklen fortsætter under banneret

Når du køber produkter, der skal leveres fysisk til det land, du sidder i, forhindrer mange sites, fx TomTom, der sælger fitness trackers, dig i at købe det til en billigere pris i fx Tyskland end Danmark.

Men i rigtig mange tilfælde er det en god ide at tjekke priser i andre lande, før du køber fra din computer med lokation Danmark på. Du kan gøre det gratis via den norske browser Opera. Download den fra Opera.com og gå ind i indstillinger og så ind i 'beskyttelse af personlige oplysninger' og scroll ned til VPN og aktiver den. Så kan du prøve at sætte den på Tyskland og se, om du kan få priserne billigere. Det er ofte tilfældet, da Tyskland har meget lavere moms end Danmark. Og når du køber et digitalt produkt, er der intet til hinder for at købe hos et website, der tror du sidder i Tyskland.

Du kan også købe en VPN-tjeneste, som du kan installere på alle dine gadgets, inklusive de mobile (VPN virker ikke i Operas mobile app). Der er mange gode tjenester, men jeg ville gå efter en med hovedsæde i Europa. Og så skal du tjekke, hvilke servere de har. Hvis du fx rejser meget og gerne vil se DR, så skal du købe en VPN-tjeneste med en server i Danmark. Hvis du bor i Danmark og gerne vil have adgang til israelske sites, der er lokationsbaseret, så købe en VPN-tjeneste med servere i Israel.

• F-secure.com (finsk) • Ipredator.se (svensk) • IBVPN.com (rumænsk) mange servere • Earthvpn.com (cypriotisk) - mange servere

Held og lykke.

Du kan hente flere info om digitalt selvforsvar her.

Hvis du kan samle 150-200 elever fra 7.-8.-9. og/eller 10. klasserne, så kan jeg måske komme ud og holde foredrag for jer 'gratis'. Eller i hvert fald gratis for jer, da Lærerstandens Brandforsikring støtter en række af mine foredrag om digitalt selvforvar i dette skoleår.  Her lærer de, hvad det egentlig vil sige at være et offentligt menneske, og hvordan man kan beskytte sin digitale identitet. Det handler ikke om at lade være, men om at være smart med sine data. Kontakt: Pernille Tranberg, tlf 22 66 99 32 - email: mail@digital-identitet.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.073 andre er allerede tilmeldt