I Kenya får piger gratis adgang til menstruationsbind på deres skoler for at sikre, at de ikke bliver væk fra skolen, når de har menstruation.

Verdens Bedste Nyheder: Det går fremad for skoleområdet i Afrika

Har du fået Verdens Bedste Nyheder i hånden her til morgen sammen med FN’s Verdensmål? Så er du ikke alene. Overalt i landet står frivillige klar til for syvende gang at dele nyheder ud om alle de positive tiltag, der foregår rundt om i verdens udviklingslande Det går blandt andet meget bedre på skoleområdet i Kenya, Zanzibar og Uganda.

Publiceret

De fleste børn kommer i skole

91 procent af alle børn i verdens udviklingslande begynder i dagi skole.

57 millioner børn - heraf over halvdelen i lande syd for Sahara- kommer fortsat aldrig i skole. 

Ugandas lærerforening har fået private firmaers profit 
på at drive skoler stoppet ved at rejse en retssag. 

Skoleelever på 
Zanzibar kan se frem 
til, at deres undervisere skal have en lærer
uddannelse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På gadehjørner og stationer står omkring 2000 frivillige her til morgen klar til at dele avisen Verdens Bedste Nyheder ud. Det er en avis fyldt med positive historier om, at udviklingsbistanden rent faktisk virker og gør en forskel for modtagerne. Mange steder går det nemlig meget bedre, end de fleste går og tror - ikke mindst på grundskoleområdet.

Danmarks Lærerforening samarbejder mellem FN, Danida og de danske udviklingsorganisationer om at forbedre vilkårerne for lærere og grundskoler. DLF er også en af Verdens Bedste Nyheders virksomhedspartnere, og netop på grundskoleområdet er der flere positive nyheder at berette om. Nyhederne er samlet dels i avisen og på Verdens Bedste Nyheders hjemmeside. Her er et udpluk:

Lærerstuderende: Praktik kan sagtens foregå i Afrika

I Uganda dømmes private skoler ulovlige Private firmaer - hovedsageligt amerikanske - driver i stigende omfang skoler i afrikanske lande. Men nu har Ugandas landsret erklæret de private profitskoler for ulovlige, efter at en undersøgelse har afsløret stærkt kritisable forhold på skolerne. Firmaerne modtager national og international støtte til at drive skolerne, men forretningsmodellen bygger på at hyre uuddannede til at undervise eleverne, så der spares på lønningerne, som typisk udgør størstedelen af udgiften ved at drive skole i afrikanske lande.

Samtidig lever skolernes bygninger ikke op til statens standarder for skoler. Landsretten har beordret de private profitskoler lukket, indtil uddannede lærere er ansat, og de fysiske rammer lever op til lovgivningen. Undersøgelsen, der fældede de private profitskoler i Uganda, var sat i gang af den internationale lærerorganisation Education International. Danmarks Lærerforening støtter aktivt Education Internationals arbejde for, at denne sag giver genlyd i andre afrikanske lande.

Zanzibars lærere får hjælp af danske lærere Zatu er en lille lærerforening på Zanzibar, en ø ud for Tanzanias kyst. Da Danmarks Lærerforening startede sit samarbejde med foreningen Zatu, talte den nogle få hundrede medlemmer. I dag har den næsten 7.000. I de sidste fire år har Zatu arbejdet for indførelsen af en national lærerkommission, der kan sørge for ordentlige arbejdsforhold, en løn, man kan leve af, barselsordninger og pensioner til Zanzibars lærere.

Efter fire års kamp er det endelig lykkedes lærerforeningen på Zanzibar at få et politisk gennembrud og kollektive forhandlinger, og lærerkommissionen er nu skrevet ind i regeringens handlingsplan. Dermed har lærerne på Zanzibar snart mulighed for at forbedre deres arbejdsforhold. Men vigtigst af alt får Zanzibar et forhandlingsorgan, der sikrer, at det er uddannede lærere, der underviser eleverne på Zanzibar - et af de fattigste områder i Østafrika.

Blog: Zanzibars lærerforening er ved at åbne døren til et forhandlingssytem

Skolepiger får gratis bind i Kenya Hvad har menstruation med skolegang at gøre? En hel del i et udviklingsland som Kenya, der skønner, at over en million piger går glip af skole, når de har menstruation.

Pigerne kommer fra så fattige kår, at familierne ikke har råd til at købe bind eller tamponer, og pigerne holder sig derfor hjemme fra skole, når de bløder. Kenyas parlament har derfor vedtaget, at piger skal have gratis adgang til menstruationsbind på deres skoler.

Nyt undervisningsmateriale til folkeskoler På verdenstimen.dk kan lærere finde gratis, digitalt undervisningsmateriale og aktiviteter målrettet forskellige fag og klassetrin i folkeskolen. Verdens Bedste Nyheder og en række organisationer har samlet undervisningsmateriale om udfordringer og fremskridt i udviklingslande, så lærere har mulighed for at give deres undervisning et globalt perspektiv.

Powered by Labrador CMS