Blog
2   4

Matematikken i musikken

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Man skal ikke kigge langt efter de indlysende matematiske aspekter i musikken.

For de fleste børn er genkendelsesglæden et vigtigt arbejdsredskab. Med det kan børnene forvisse sig selv om, at nok er de ude på dybt vand, men der er ingen fare for at drukne. Ingen alarmklokker i denne ombæring og så kan indlæringen fortsætte sin sejrsgang.  

En by i Rusland

Artiklen fortsætter under banneret

Musik er tit faget, hvor klappen går ned for eleverne, fordi det abstrakte er i højsædet, eller sådan forekommer det dem i hvert fald, fordi musik altid bliver fremstillet som en metastørrelse, der bliver hevet ud af tynd luft og ingen rigtigt ved hvor kommer fra. En guddommelig indgriben eller en by i Rusland… eller bare en matematisk størrelse. Lige præcis. Man skal ikke kigge langt efter de indlysende matematiske aspekter i musikken. Det er på ingen måde for at forfladige dens uransaglighed, men nogle gange skal man bare kalde en spade for en spade.  

En, to, tre, cirkeldiagram

Den mest åbenlyse parallel mellem matematik og musik er brøkregningen i nodeværdierne, så det er jo et godt sted at starte. En for mig virksom metode er cirkeldiagrammet – overfor børnene ofte omtalt som ”lagkagemetoden”. En hel lagkage er lig med en helnode. En lagkage delt i to er to halvnoder, osv. Derved får jeg også demonstreret musikkens cykliske form – en, to, tre, fire, forfra – som jeg iøvrigt optegner som tallene på en urskive. Og det er her at reaktionerne kommer: ”Er det bare det?”. ”Jamen det er jo det samme som i matematik!”. Jeg kunne forsætte med eksempler udi lydbølger, fonetik, og formanalyser, men pointen er blot at trække noget, til tider flyvsk, hen på et plan, hvor børns abstraktionsniveau kan følge med og de fleste børn elsker som bekendt lagkage.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.101 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.361 andre er allerede tilmeldt