Blog
0   9

Evaluering af læsning

Abonner på nyt om Monica Bovedt i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Flydende læsning

I de sidste fire uger har jeg kørt et forløb med flydende læsning i min 9. klasse. Vi begyndte hver dansktime med flydende læsning (ca. 15 min.) og fortsatte derefter med vores “almindelige” dansk.

Læsehastighed, læseforståelse og prosodi

Kort fortalt går det ud på at øge elevernes læsehastighed, læseforståelse og prosodi (prosodi er intonation, hvor man lægger trykket i ordet m.m. - altså måden man læser op på, så det bliver forståeligt og interessant at høre på.) Det gøres ved, at eleverne læser den samme tekst højt tre gange. De læser i ét min. hver gang. Eleverne fik en mappe, hvor de registrerede deres progression.

Første uge - fiktion & hastighed

Artiklen fortsætter under banneret

Den første uge læste de fiktion. Vi var ved at læse De hvide mænd, så jeg kopierede en side herfra i de første to uger. På teksten skrev jeg antal ord i margen. (Se vedhæftede) Her fokuserede vi på hastigheden - ved fiktion skal de ligge på 130-180 efter 8. klasse (højtlæsning.)

Anden uge - Fiktion & læseforståelse

I den anden uge læste eleverne stadig fiktion, men efter at teksten var læst en gang, skulle de skrive læselog. Her fokuserede vi på læseforståelsen. Hver anden dag skulle de skrive læselog efter selv at have læst teksten højt, og hver anden dag skulle de skrive læselog efter at have hørt deres læsemakker læse højt. 

Tredie uge - Fagtekst & læseforståelse

Den tredie uge læste eleverne fagtekster. Læsetempoet gik ned og forståelsen blev mindre. Efter første læsning havde de meget svært ved at skrive læselog. Det lagde op til en snak om, hvor meget de generelt husker, når de læser lektier. En elev mente, at hvis hun havde læst det “i hovedet”, ville hun kunne huske og forstå det meget bedre. Vi eksperimenterede, men det var ikke tilfældet. Håber det gav stof til eftertanke hos alle…

Fjerde uge - Fagtekst & prosodi

Den sidste uge læste eleverne stadig fagtekster. Denne gang med fokus på prosodi. Jeg afspillede radioavisen, og vi talte om, hvor stor forskel der er på bl.a. betoning af ord. 

 

- Efter inspiration fra vores læsevejleder og Gertrud Brandts bog: Flydende læsning i praksis (2012).


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt