Blog
0   3

Vi må ikke spilde elevernes tid

Abonner på nyt om Christoffer Cold-Ravnkilde i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vi skal arbejde med kunst, der får eleverne op af stolen og giver dem indsigt i den verden, de lever i. Faren er, at eleverne ikke oplever, at faget er vigtigt. De lærer ikke, at kreativitet er en universel faglighed, der kan bruges i alle fag.

Foto af Alinea's billedkunstportal

Vi må ikke spilde elevernes tid!

Jeg er netop igang med at forberede min undervisning til billedkunst. Presset af tid og drevet af nysgerrighed, klikker jeg ind på Alineas årsplansforslag til billedkunstfaget. Og jeg er rystet! For hvor er innovationen i de forløb?

Endnu engang skal vi male Monets åkander med akvarel, eller lave rastebilleder med udgangspunkt i Roy Lichtenstein. Jeg frygter endnu engang at se 24 reproduktioner af Åkande-malerier hænge flagrende i en tegnestift på en tilfældig opslagstavle. Ikke en nulevende samtidskunstner bliver introdukseret.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg mener ikke, at Monet, Picasso og Cezanne skal have så meget plads i billedkunstundervisningen i 2017. Vi skal arbejde med kunst, der får eleverne op af stolen og giver dem indsigt i den verden, de lever i.  

Faren er, at eleverne ikke oplever, at faget er vigtigt. De lærer ikke, at kreativitet er en universel faglighed, der kan bruges i alle fag. 

Billedkunstfaget er alt for optaget af materialer. Elevernes billeder og værker skal ikke ligne AV-forms materialekatalog. Faget skal i langt højere grad lade eleverne udtrykke sig om noget vigtigt og vedkommende. Billedkunstner Thomas Foss har sagt: "Totredjedele af den tid, man skal bruge på et billede, bliver brugt før man går i gang med at male".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.674 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.270 andre er allerede tilmeldt