Blog
0   17

Chinese! Japanese! Dirty knees! Look at these!

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

og "these" var den 13 årige genbodrengs McDonald-bryster, når han remsede til den seks år yngre udenlandske Jesper Wung-Sung, som var kommet til Houston, Texas. Remsen sad i hovedet på mig på vej gennem Rønne.

Jeg er på vej til Åvangskolen i Rønne, hvor jeg skal introducere eleverne til Jesper Wung-Sung. Og som en sidste opvarmning har jeg for Gud ved hvilken gang genlæst hans vidunderlige erindringsbog, Lynkineser.

Jeg nærmer mig skolen og passerer de smukke træhuse, der i år ser mere velholdte og lysende ud end sædvanligt. Det er de huse, som svenskerne efter krigen donerede som hjælp til det bombede Bornholm efter krigen. her ligger de - og tilsvarende i Nexø - og minder om en solidaritet, som er værd at huske. Ja, ikke nok med at svenskerne hjalp med huse efter krigen; de modtog også de danske jøder, som menneskesmuglerne fra Gilleleje og andre kystbyer fragtede over sundet til det neutrale naboland.

Og det slår mig, at Jesper Wung-Sung har en understrøm at nysgerrighed over for det fremmede; en nysgerrighed der aldrig bliver til had og ligegyldighed, men netop til et ønske om at forstå.

Det mærkes i hans efter min mening bedste bog, Ægte brøker, hvor han med inspiration fra Kongens fald og Den kroniske uskyld sætter sig for at dykke ind under huden på et par begavede gymnasieknægtes vej frem mod at overveje et skoleskyderi. Det er fascinerende og hårrejsende læsning!

Artiklen fortsætter under banneret

Men problematikken omkring det at være fremmed, har han også selv under huden fra to vinkler.

Dels blev hans oldefar fragtet til Danmark sammen med en flok andre kinesere for at blive udstillet i Tivoli. På skiltet stod der, at kineserne kl. 13 bliver fodret med katte og hunde. Det var omtrent samtidigt med, at man kunne komme ind at se Pok grønlænder, som Palle Petersen har skrevet om. 

Og dels kom Jesper Wung-Sung selv til Houston, Texas, som syvårig, hvor hans far fik arbejde. I starten forstod han ikke et ord af, hvad der blev sagt. Af den grund kom han heller ikke på sin første skoledag ud af den gule skolebus, men måtte forskræmt fragtes tilbage til skolen, hvor hans mor kunne hente ham.

Derfor rummer hans bøger både udblik fra og indblik i de temaer, hans nysgerrighed kaster ham ud i, hvad enten det er trælår som drengesprog, ritualer som selvopholdelsesmulighed, kærlighed som nødvendighed eller døden som livsvilkår.

Da jeg står her på tærsklen ind til alle de unge, ved jeg, at min opgave er at få så mange som muligt gjort lune på at læse mest muligt af Jesper Wung-Sung. Hans litteratur er den stærkeste modgift til tidens svøbe: at vi afstumpede slår automatafstandtageren til, når der er tale om de fremmede. Hans nysgerrighed er modsat afvisningen og/eller ligegyldigheden - og derfor berigende. Men han stammer jo også fra den engang så stolte søfartsby, Marstal, som bidrog til at forbinde Danmark med verden.

Det er en gave at få lov til at tale med unge mennesker fra en anden søfartsby, Rønne, om ham kvartkineseren, der gør læserne mere nysgerrige og dermed verden større. Det er lystsejlads på litteraturkanalerne.

ps.

Jeg hentede fiskede inspiration og tekster til foredraget i:

Lynkineser. Hans erindringer i serien Min historie

Alamo. Drengen Jacobs dagbogsberetning fra nedslagtningen af de amerikanske helte i fort Alamo

Den sidste henrettelse. Historien om 15 årige Niels, der i 1853 henrettes i Svendborg på nabogrunden til det sted, hvor forfatterens børn går i børnehave

Ægte brøker. Historien om to drenges udvikling frem mod et muligt skoleskyderi. Mit interview med forfatteren om bogen ligger på YouTube

En-to-tre-NU! En kærlighedshistorie mellem baskettalentet og den kræftramte. Den er filmatiseret. Og der ligger opgave til film og bog på dansklf.dk

Ud med Knud. Om drengen William, der tages som gidsel af sin kræftknude, Knud, der bliver hans usynlige ven. Bogen er inspireret af Stockholm-syndromet.

 

  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.501 andre er allerede tilmeldt