Blog
0   5

Brug overskudsmaterialer og overskudspædagogik i skolen

Abonner på nyt om SkoletjenesteNetværk i dit personlige nyhedsbrev.


Når eleverne får friere rammer til at skabe noget selv af overskudsmaterialer, får de også et overskud af engagement til at være kreative.

Det slog mig, en tirsdag formiddag jeg var på besøg på ReMida Centret sammen med 4.C fra Tarup Skole i Odense, at her var et undervisningsmiljø, som kunne noget, det kan være svært at skabe i et almindeligt klasselokale. Her svømmede eleverne næsten i bogstaveligste forstand i et hav af alle mulige overskudsmaterialer, som de skulle lave til nye produkter – med god plads til at fejle undervejs mod det færdige resultat.

Undervisningskonceptet her er baseret på Reggio Emilia pædagogikken – en pædagogik der handler om at give eleverne ”sprog” og lade dem udforske forskellige udtryksformer gennem deres egen eksperimenterende og kreative tilgang med så lidt instruktion og indblanding som muligt.

Artiklen fortsætter under banneret

Under besøget bemærkede jeg et gigantisk overskud – ikke kun af materialer, men også et ”overskud” i kraft af børnenes engagement og selvstyrende tilgang til deres kreative proces og produktudvikling.

Kan I skabe guld af genbrug på din skole?

Så derfor vil jeg bare opfordre alle til at dykke ned i denne pædagogik og se, om der er et materiale, som kan genbruges på skoler, der gerne vil arbejde med elevernes kreativitet, innovation, engagement, motivation..

Der findes i alt seks ReMida centre i Danmark. Det er ikke på alle centre, man kan have besøgende, men alle steder er det muligt at afhente materialer til din egen undervisning hjemme på skolen.

Du kan læse mere om mit besøg og få mere at vide om aktiviteter i ReMida-centrene, hvor de ligger, hvad Reggio Emilia pædagogikken ved at følge nedenstående link. Der gives eksempler på, hvordan lærere har brugt ReMida centret i natur/teknologi, i dansk i temaer om ordsprog, kreative skriveprocesser m.m.:

http://skoletjenestenetvaerk.dk/aestetik-og-overskudsmaterialer/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
7.066 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
16.487 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
4.479 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
7.075 andre er allerede tilmeldt
Vind et weekendophold

Like Folkeskolen på Facebook og deltag i lodtrækningen om et weekendophold for to på et af de skønne Sinatur-hoteller med alt betalt!