Blog
0   25

National Sprogstrategi syltes - Uhyggelig weekendlæsning

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.


”Det skader både eksporten og Danmarks muligheder, hvis regeringen ikke snart gør mere ud af at styrke fremmedsprog. Sådan lyder advarslen fra Dansk Industri og universiteterne. De kritiserer regeringen for at sidde med hænderne i skødet. I over et halvt år har anbefalinger til at styrke fremmedsprog ligget klar, uden at regeringen har taget stilling til dem”. Fremgår det af ugebrevet A4 den 24. august  2017

Rektor på RUC, Hanne Andersen

Ugebreve A4s artikel, der kan læses i sin helhed via linket nederst på siden, fortæller bl.a., at antallet af sprogfag er næsten halveret i de seneste 10 år, og at der langt fra er fyldt op på de tilbageblivende uddannelser.

Artiklen fortsætter under banneret

Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet, var med i gruppen, der for ministeriet udarbejdede den nationale sprogstrategi. Hun konkluderer bl.a. om udviklingen inden for fremmedsprogsområdet: ”Vi bliver ved med at tale om sidste udkald. Men vi kan bare konstatere, at det bliver ved med at gå nedad, og at sproginteressen ikke stimuleres”.

Hanne Andersen var formand for det udvalg, der allerede i december afleverede en række anbefalinger til en ny national sprogstrategi, der forhåbentlig kan genskabe interessen for fremmedsprog. Hun fortæller til Ugebrevet A4, at strategien først var lovet i februar, derpå i april og sidste melding hedder efteråret.

Charlotte Rønhof, Underdirektør i Dansk Industri

Charlotte Rønhof, DI udtrykker, so m så ofte før, behovet for sprogkompetencer: ”Spørgsmålet er kun, hvor galt det kan gå. Det er jo gennem efterhånden mange år, at vi har påpeget det her problem, uden at der for alvor er sket noget”. Det er en kendsgerning, at der i erhvervslivet efterspørges mere sprog, og at blandt andet interessen for tysk nærmer sig nulpunktet.

”Mit English kommt man durch, mit Deutsch kommt man weiter”, som prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis ofte har udtrykt det.

Bodil Due, forhenværende dekan

For snart syv år siden udarbejdede en gruppe med tidligere dekan for det humanistiske fakultet ved Aarhus Universitet Bodil Due i spidsen, 42 konkrete anbefalinger til at styrke fremmedsprogene. Anbefalinger, der med sikkerhed ville haft effekt, men S-SF-R-regeringen besluttede desværre at skrotte planen om en national sprogstrategi.

Bodil Due, der også har været med i gruppen til den sprogstrategi, som forventes udsendt i efteråret, udtaler til ugebrevet A4: ”Det er grotesk, at vi i en stadig mere globaliseret verden oplever mangel på interesse for alle andre sprog end engelsk.”

Ugebrevet A4 – torsdag den 24.08.17 bør læses af alle, der ønsker at argumentere for nødvendigheden af mere fremmedsprog.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.848 andre er allerede tilmeldt