Blog
0   5

Håndværk før design part 2.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Mange elever har deres første timer i håndværk og design i disse dage. I går mødte jeg en af dem, der med lys i øjnene fortalte om den første time. For det er først her, i skolen, han bliver præsenteret for håndværket.

 

Eleven snakkede ivrigt om det nye fag håndværk og design på skemaet i 4. klasse. Han var i gang med at sy en handskedukke, og strålede af lykke, da han fortalte om det. “Det er faktisk nemt” sagde han overrasket. Om sagen i virkeligheden er som han siger, ved jeg ikke, men hans begejstring og glæde over at bruge sine hænder er sand. Uden tvivl. Jeg underviste eleven sidste år i natur og teknologi/håndværk og design, men har ham ikke i år. Derfor var det ekstra glædeligt, at mærke hans iver.

Artiklen fortsætter under banneret

Eksemplet er ikke enestående, og samme historie kan fortælles med en elev, der er i gang med at lave et navneskilt i krydsfiner. Noget som kan virke simpelt og kedeligt for nogen, men som bestemt ikke er det.

Årsagen til elevernes begejstring er også simpel.

Det kræver to ting:

Kompetente og nærværende undervisere.

Overskuelige projekter, der giver eleverne grundig introduktion til værktøj, teknikker og materialer, inden de store design-projekter bliver sat i søen.

Eleverne skal have en håndværksmæssig ballast, inden de kan påbegynde designs. De skal vide hvilke værktøj, der skal bruges og hvilke materialer der spiller godt sammen. Det sker i simple teknikker, som den kompetente underviser viser og beskriver for eleverne. Ved at eleven prøver, fejler, prøver igen, fejler igen, prøver osv., for til sidst at kunne mestre håndværket.

Der er ikke nogen simpel vej til håndværk og design, og det er vigtigt, at vi lærer eleverne dét. Det sker ved at sænke barren i det første lange stykke tid, og lade eleverne lærer de grundlæggende håndværk. I den proces er der plads til enkelt design, som at bestemme sig for formen på sit navneskilt gennem skitser - og kunne argumentere for det. At tegne sig til udtrykket på sin handskedukke - og kunne argumentere for det.

Praktisk Dannelse.

Håndværk kommer før design. Og det er i processen at lære et håndværk, den praktiske dannelse sker. For de før omtalte elever, har ikke haft en nål eller en sav i hånden, før en lærer præsenterede det for dem.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.034 andre er allerede tilmeldt