Debat
0   2

Salinitetsindholdet i danske farvande

7. årgang har deltaget i et undervisningsforløb på den Blå Planet

7. årgang har deltaget i et undervisningsforløb på den Blå Planet, hvor de skulle rense  Øresundsvand til akvarievand.  Så  vandet kunne bruges til hundestejler i akvarier på den Blå Planet. Eleverne var først udenfor for at bestemme salinitetsindholdet i en dråbe havvand med et refraktometer, og hvor de aflæste værdien på en skala til 28 – 30  promille (g/L). Herefter skulle de i laboratoriet tage stilling til, hvilke 3 forskellige filtre som de ville bruge til at rense vandet med i deres anlæg. Dels fordi, at hvis det ikke sker, vil man på den Blå Planet bl.a. opleve en øget vækst af alger, og det vil ikke være så smart, da gæsterne skal kunne se igennem akvarieglasset, og det vil betyde større udgifter. Eleverne skulle tage stilling  til materialernes pris, tilgængelighed, holdbarhed og effekt. I første omgang skulle de vælge et filter, der kunne sortere de groveste dele fra, og dernæst små bestanddele, og i det sidste filter et som kunne sortere mikroskopiske organismer fra. Valget blev 1.  Filter/grus, 2. filter vat og 3. filter bioboller. Men til det første filter kunne de også have valgt koral eller skaller. Efter vandet var renset brugte eleverne igen defraktomeret til at måle saltindholdet, og ud fra deres måling skulle de aflæse på en salinitetstabel, hvor meget salt de skulle tilsætte til 4 liter vand. Imellem det praktiske arbejde blev der holdt nogle oplæg om saltindholdet i Nordsøen, Øresund og i Østersøen, og om dyrelivets tilpasning. Efter turen skal eleverne skrive en faglig artikel om hundestejlen, tilpasning og dens akvarievand.

 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.485 andre er allerede tilmeldt