Debat

Salinitetsindholdet i danske farvande

7. årgang har deltaget i et undervisningsforløb på den Blå Planet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

7. årgang har deltaget i et undervisningsforløb på den Blå Planet, hvor de skulle rense  Øresundsvand til akvarievand.  Så  vandet kunne bruges til hundestejler i akvarier på den Blå Planet. Eleverne var først udenfor for at bestemme salinitetsindholdet i en dråbe havvand med et refraktometer, og hvor de aflæste værdien på en skala til 28 – 30  promille (g/L). Herefter skulle de i laboratoriet tage stilling til, hvilke 3 forskellige filtre som de ville bruge til at rense vandet med i deres anlæg. Dels fordi, at hvis det ikke sker, vil man på den Blå Planet bl.a. opleve en øget vækst af alger, og det vil ikke være så smart, da gæsterne skal kunne se igennem akvarieglasset, og det vil betyde større udgifter. Eleverne skulle tage stilling  til materialernes pris, tilgængelighed, holdbarhed og effekt. I første omgang skulle de vælge et filter, der kunne sortere de groveste dele fra, og dernæst små bestanddele, og i det sidste filter et som kunne sortere mikroskopiske organismer fra. Valget blev 1.  Filter/grus, 2. filter vat og 3. filter bioboller. Men til det første filter kunne de også have valgt koral eller skaller. Efter vandet var renset brugte eleverne igen defraktomeret til at måle saltindholdet, og ud fra deres måling skulle de aflæse på en salinitetstabel, hvor meget salt de skulle tilsætte til 4 liter vand. Imellem det praktiske arbejde blev der holdt nogle oplæg om saltindholdet i Nordsøen, Øresund og i Østersøen, og om dyrelivets tilpasning. Efter turen skal eleverne skrive en faglig artikel om hundestejlen, tilpasning og dens akvarievand.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Powered by Labrador CMS