Blog
3   7

Undervisningsminister & kreativitet

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Er håndværk og design per definition kreativt? Er dansk så det modsatte?

Er håndværk og design altid kreativt?

Jeg kom hjem med en pæn kopi af en pyntegenstand set i et dameblad som jeg havde lavet.

”Nej hvor er du kreativ,” blev der sagt.

”Næ,” tænkte jeg – ”bare god til at kopiere.”

Artiklen fortsætter under banneret

Intentionen er vist god nok når undervisningsminister Merete Riisager og Alex Ahrendtsen i et – lidt rodet læserbrev slår på tromme for at vi skal dyrke og udvikle ”de kreative fag.”

De laver dog i min optik en fejl, som måske kan virke ubetydelig, men som er uheldig – specielt når man er undervisningsminister, og må formode at have faglig assistance bag sig til at lave den slags indlæg:

Håndværk og design, musik, billedkunst mm er IKKE pr definition kreative. Når eleverne i min klasse laver rundboldbræt i – er det for at lære at bruge værktøjet – så de i senere forløb kan være kreative, men de ligner mit rimeligt meget når de er færdige –så kreativiteten kan ligge på et lille sted. Hvis al min undervisning var sådan – ja så havde jeg et problem. Modelrækken i sløjd følges forhåbentlig ikke  nogle steder mere.

At brodere efter et færdigt mønster er der heller ikke noget kreativt i. Det er dejligt at blive benævnt kreativ, men altså ikke altid rimeligt.

Mine gode kolleger i f.eks. dansk, laver masser af  forløb hvor eleverne skal være kreative – bare det at skrive en gammeldags stil fordrer en vis kreativitet.

Men skønt at ordet kreativitet kommer frem igen – jeg synes det har været fortrængt at ordene innovation og entreprenørskab som er tiden bonus ord.

Undervisningsministeren burde vide bedre – hun har selv gået på en skole hvor kreativitet, projektarbejde mv. i sin tid blev vægtet højt – jeg ved det – da jeg tilfældigvis er lærer der nu.

Musisk/praktiske fag synes jeg er bedre betegnelse selvom den heller ikke er helt perfekt. Men tommelfingeren op fordi de viser interesse for vores fag – det er en start.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
997 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
227 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen