Debat

Frederiksens heksejagt er uklædelig

Folkeskolelærer om muslimske friskoler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Luk de muslimske friskoler”. Sikke en skinger populistudmelding fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Aldrig havde jeg troet, at jeg skulle nikke til en venstrepolitikers ord. Men Søren Pind har ret, når han siger, ”at det vil fremme ekstremisme og udstille os som hyklere,” hvis det skulle komme så vidt.

Vi har en årelang friskoletradition i Danmark – skoler med forskellige religiøse, politiske, kreative eller pædagogiske særpræg. Fælles for dem er at de skal overholde landets love. Desuden skal den undervisning, der udbydes, stå mål med den, der finder sted i den offentlige skole. Derfor er der i loven om de frie skoler indføjet detaljerede retningslinjer for, hvordan tilsyn skal føres.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Jeg er tilhænger af en ordentlig finmasket kontrol. Er også tilhænger af et skærpet tilsyn på skoler ved mistanke om at dette ikke finder sted. Og selvfølgelig skal vi lukke og straffe skoler, der ikke overholder lovgivningen, forsømmer at uddanne børn til demokratisk dannelse eller viser fjendtlighed overfor vores samfund. Således som det allerede er muligt med den nuværende lovgivning. Men – det gælder for alle friskoler. Uanset ståsted. Hvorfor forlods lade det gælde for muslimske friskoler? Det er da topmålet af hykleri, og lever ikke op til hverken lovgivning eller vores værdier om ligebehandling og ligestilling.

I mit lange virke som folkeskolelærer i København er en af mine jobfunktioner at modtage skoleskiftende minoritetselever. Jeg har haft kontakt med mange børn, deres familier og afgivne skoler. Flere elever kommer fra muslimske eller etniske friskoler. Skolerne er lige så forskellige som alle andre folke- og privatskoler. Der er gode skoler og skoler, der mildest talt efterlader et mindre godt indtryk. Ved mit møde med familierne spørger jeg altid forældrene om, hvorfor de lod deres børn begynde på en friskole og senere i skoleforløbet lader dem skifte til en folkeskole. Svarene er selvfølgelig forskellige, men ét svar går igen: De har tillid til den danske folkeskole, men deres børn skal lære både at tale, skrive og læse på modersmålet. Et modersmål der rækker udover hverdagssproget i hjemmet. Et modersmål der bliver koblet til skolens fag. Og det tilbyder vi præcis ikke i den danske folkeskole. Derfor går deres skolevej først gennem en friskole.

Mette Frederiksens heksejagt er uklædelig for det en gang så progressive Socialdemokrati. Det hører en helt anden type samfund til. Søren Pind har ret. Kravet om kulturel lydighed er hyklerisk, hindrer integration, skaber ekstremisme, had og vrede unge mænd.

Det er en ommer, Mette Frederiksen.

Bragt i Politiken d. 18. august 2017.