Folkeskolens leder:

Velkommen

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er med en sitrende glæde, at vi møder op efter sommerferien og igen ser andre mennesker i arbejdstøj, solbrændte og fyldt med ferieminder - med eller uden dansk sommervejr.

Nogle lærere stødte så ind i en forberedelsesuge, hvor den mest udbredte læringsplatform, MinUddannelse, var nede. Virkelig irriterende og bestemt ikke noget, der bidrager til, at lærerne orker at bruge den forkætrede platform. Øv.

Skolestartspanik: Læringsplatform sendt til tælling 

For 2.691 nye lærerstuderende fylder spændingen nok mest. For det er både et nyt studium, fremmede medstuderende, ukendte fag - et helt nyt liv, der går i gang. De studerende, som har søgt ind, skal jo ikke klandres for, at der igen i år er et lille fald i antallet af nye lærerstuderende. Tværtimod.

Så velkommen - vi har pakket 12 sider med gode råd, erfaringer og vink fra gamle til nye studerende.

Overvej din fagpakke grundigt 

Studiestart er som et nyt parforhold, hvor man gør sig til, er motiveret og hele tiden byder ind. Man skal bare sørge for, at det hele stadig er dejligt, når hvedebrødsdagene er overstået. Her er de »gamle« studerendes bedste råd: Kast dig ud i fællesskabet.

Lærerfaget er socialt. Både i forhold til eleverne og i forhold til kollegerne. Den privatpraktiserende lærer, som lukker sin dør og kører sin undervisning af i ensom majestæt med frygtsomme elever neden for katederets forhøjning, er for længst afgået ved lektor Blomme-døden. Lærerarbejde foregår i team, og de vigtigste samarbejdspartnere er kollegerne, som deler både forberedelse, overvejelser omkring klasserne - og de gode grin, som får dagen til at lyse op.

At blive fagligt skarp er en klar forudsætning for at være en god studerende og en god lærer. Men det sociale liv er afgørende, hvis det skal holde hele vejen hjem. Derfor siger de ældre studerende til nye: Vær med på studiet - også uden for timerne.

Der er kritik af, at læreruddannelsen har for få timer, for lidt feedback, og at nogle studerende er for ligeglade og er fagligt uambitiøse. Men glem alt det lige i øjeblikket.

Du får dine bedste venner, dine bedste minder og al den støtte, du kan ønske dig, hvis du engagerer dig i hele studielivet - ikke kun i undervisningen.

Arranger foredrag og seminarer, pust liv i din læsegruppe, deltag i bordfodbold-turneringen og fredagsbaren og vær med i arrangementer - også på andre studier. Kæmp for at forbedre vilkårene! Lærerstudiet er en dannelsesproces, og den kræver tid og omsorg.

Stil krav, men gør også selv noget for at støtte andre. Til sidst vil du kunne kaste dig ud i det, som de fleste på trods af læringsplatforme, nationale test og arbejdstidsindgreb stadig kalder verdens bedste job. Du vil kunne sige:

»Jeg er lærer! Og det er jeg sgu' stolt af«.

Velkommen i folkeskolen.

Sådan bliver du en stolt lærer