Lærer- og efteruddannelse
0   1

Tag din praktik i udlandet

Som lærerstuderende har Frederikke Schødts været i praktik i både Island og Kenya. Hun opfordrer alle til at få andre skolekulturer og perspektiver med sig i lærerbagagen.

»Jeg synes klart, man skal tage af sted. Nu er muligheden her jo, og man bliver bedre rustet både fagligt og socialt til at håndtere mange situationer«, siger Frederikke Schødts, der netop er færdiguddannet som lærer.

PRAKTIK OG STUDIE-OPHOLD I UDLANDET

• Det er muligt at tage en del af læreruddannelsen i udlandet. Det kan være som et studieophold, hvor du studerer, eller det kan være som kortere praktikophold. Det er muligt at komme af sted flere gange i løbet af studietiden.

• Et krav til udlandsophold er, at du tilegner dig de samme lærerkompetencer, som du ville have gjort herhjemme. Professionshøjskolerne har forskellige procedurer for, hvordan du sikrer dig, at kravene er opfyldt - tal med praktikkontoret og den internationale koordinator på dit studium om dine muligheder.

• Du skal bestå den samme kompetencemålsprøve, som hvis du havde været i praktik herhjemme.

• Der er stor forskel på, hvad du selv skal betale for, og hvilke former for økonomisk støtte du kan opnå. Tager du på udlandsophold i Europa, er der gode muligheder for at få et Erasmus-legat, og i Norden kan du søge om Nordplus-legatet.

• Rejser du uden for Europa, kan du i nogle tilfælde læse gratis på en samarbejdsskole, som allerede er godkendt af din professionshøjskole som et sted, der kan klæde dig på med de rette videns- og færdighedsmål.

• Du kan søge økonomisk støtte hos en lang række af fonde, for eksempel Nordea-fonden.

Kilde: Professionshøjskolerne

Kort tid inde i sin læreruddannelse tog Frederikke Schødts kontakt til University College Lillebælts internationale kontor. Her fik hun gode staldtips til at komme i praktik i udlandet.

»Jeg brugte derefter et halvt års tid på at forberede mig«, siger Frederikke Schødts, som endte med at søge mod en lille landsby i det nordlige Island. Her tog hun op alene, »for ingen andre ville tage med mig«, men hun blev så godt taget imod i det lille lokalsamfund, at det blev en rigtig god oplevelse at være af sted.

»Jeg blev tilknyttet en lokal folkeskole, hvor en praktikvejleder tog imod mig. De hjalp mig med alt det praktiske, hjalp mig rundt i byen og andre ting«, siger Frederikke Schødts, der blandt andet lærte, at islændingene er gode til at håndtere inklusion.

Artiklen fortsætter under banneret

»Inklusion er old news i Island. Lærerne var meget opmærksomme på undervisningsdifferentiering og ekstra støtte til nogle elever. Det fungerede bare«, fortæller hun.

Island gav mod på mere, og kort efter hjemkomsten fandt Frederikke Schødts ud af, at University College Lillebælt havde indgået en samarbejdsaftale med en skole i den lille kenyanske landsby Muranga. På læreruddannelsens tredje år tog hun sammen med fem andre piger til Kenya. Undervisningsformen og omgangstonen var helt anderledes end den, Frederikke Schødts har været vant til i den danske folkeskole.

»Det var en helt anden oplevelse. Det var som på film med lervægge, slidte uniformer og træbænke, som vi havde dem i Danmark i 1930'erne. Det var meget kummerlige forhold«, siger Frederikke Schødts, »det var hårdt, men også rigtig spændende«.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
176 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
357 andre er allerede tilmeldt