Blog
0   1

En sang er en sang er (ikke) en sang

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Børn hælder ofte til det trygge og det velkendte, men egentlig vil de gerne have luft under vingerne.

Indrømmet, smag kan diskuteres fra nu og i al evighed, men når det kommer til repertoirevalg for en skoleklasse, er der visse ting, der skal tages højde for. Så er en sang en sang? Ikke helt. Som markør og pejlemærke er underviserens rolle at finde en hårfin balance mellem det opdragende og det inspirerende. Det lyder måske paradoksalt, men i mine øjne er det to sider af samme sag.

Giv publikum hvad de (tror) de vil have

Artiklen fortsætter under banneret

Helt grundlæggende er der som i alle andre fag et dannelsesperspektiv, der skal tages i betragtning. Desværre er der i musik en underliggende forventning om, at den også skal underholde. Det gør det i vid udstrækning nemt at falde i fælden ”billige point er gode point” og så er man lige vidt. Så er en sang bare en sang; overstået, videre. En grundig og indlevende introduktion kan til hver en tid få børnene med på snart sagt hvad-som-helst. Børn hælder ofte til det trygge og det velkendte, men egentlig vil de gerne have luft under vingerne.

Genklang

De fleste gode sange, kogt helt ned til essensen, er 10 procent inspiration, og 90 procent håndværk. Det gør skam ikke noget, hvis inspirationen har været der og håndværket er i orden. For at vende tilbage til min indledning kan det jævnføres tanken om det opdragende og det inspirerende. Eleverne skal også vide, at musik ikke bliver trukket ud af tynd luft, men har en form og et indhold, der kræver fordybelse og forforståelse. Man kan vænne sine elever til meget, hvis bare man er klar på at tage kampen op, når der bliver rynket på næsen. For hvis der er noget børn har næse for, så er det en god sang. De ved det bare ikke altid selv.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.101 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om musik

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for musiklærere?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.