Blog
5   5

Ud med almen dannelse i Kristendomskundskab

Abonner på nyt om Hans Krab Koed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Folkeskolens formålsparagraf som sovepude Om forholdet mellem fag og formålsparagraffen i folkeskolens fag og hvor ligger hunden begravet!

Kristeligt Dagblad skriver i dag den 14. august på forsiden om problemet med, at lærerne i Kristendomskundskab ikke er linjefagsuddannet. Kun hver anden lærer er specialuddannet i faget og det til trods for, at Danmark ifølge regeringsgrundlaget er et kristent land.

Det er som om faget ikke rigtig prioriteres i kommuner og folkeskole.

Samtidig skriver John Rydahl og Peter Green Sørensen i samme avis en kronik om, hvordan faget skal bidrage overordnet til at indfri Folkeskolens formål om dannelse.

Og ja, selvfølgelig skal Kristendomskundskab også det; men hvorfor skal der dog være mere fokus på det i netop dette fag fremfor i naturfag fx.?

Artiklen fortsætter under banneret

Rydahl og Green Sørensen kritiserer samtidig Karna Kjeldsens ph.d.-afhandling for udelukkende at vurdere faget ud fra en religionsvidenskabelig synsvinkel og uden sans for skolen som institution og for de pædagogiske implikationer, der ligger heri.

De hævder: Undervisningen i folkeskolen er først og fremmest et pædagogisk anliggende – som altså handler om skolens dannelsesopgave 

Efter min opfattelse er det lige netop ødelæggende for faget, at det bliver så blødt et snakkefag. Alle lærere kan jo fint tale med, hvis vi der repræsenterer faget selv hele tiden slår til lyd for, at der skal være fokus på almendannelsen i kristendomskundskab. Jeg kan love for, at det gør de så sandelig ikke i matematik.

Det samme gør sig på en eller anden måde gældende i læreruddannelsen. Der er der et fag som hedder Kristendomskundskab/ livsoplysning/ medborgerskab; det kaldes i dag AD/KLM. AD står for almen dannelse, og det har betydet, at de pædagogiske fags lærere snilt kan undervise i faget. En klar faglig forringelse af de religionsvidenskabelige aspekter. I censorrapporterne for faget kan man endda gang på gang læse om, at opgaverne til de lærerstuderendes eksamen handler om inklusion og næsten aldrig om kristendom.

Nej lad os dog få fagligheden i højsædet igen. lad os stoppe prioriteringen af den almene dannelse, hvis den alene skal placeres i de respektive uddannelsers kristendomsfag

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.310 andre er allerede tilmeldt