Blog
2   58

Tak for de spor, du har sat, Vibeke Hetmar!

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Professor Vibeke Hetmar er død, og det danskfaglige miljø har mistet en markant personlighed.

Professor Vibeke Hetmar er død, og vi, der beskæftiger os med danskfaget, har mistet en markant fagperson, der på en og samme tid var dybdegranskende og lydhør - et menneske, der på forbilledlig vis gjorde, som hun sagde, idet hun formåede at forene det empatiske med det indsigtsfulde – både i faglige samtaler, i vejledning, i undervisning, som forskningskoordinator og i privat samvær; ja, faktisk var Vibeke den samme og sig selv i hele sin færden. At være sammen med hende var altid både berigende og udfordrende!

Hun blev i 2006 professor i udvikling af kommunikative kompetencer ved DPU. Ved den lejlighed udtalte hun til folkeskolen.dk: »Jeg er glad for at være blevet professor. Men jeg ville være mere glad, hvis jeg vidste, hvad jeg var blevet det i«.

Udtalelsen var karakteristisk for Vibeke med hendes øjeglimtende tilgang, der på samme tid rummede en fordring om at bide sig fast og at finde ud af det.

I Dansklærerforeningens Folkeskolesektion var vi op til årtusindskiftet så privilegerede, at Vibeke valgte at bruge en del af sin tid på bestyrelsesarbejde hos os. Det var i den periode, hvor hun bidrog til at udvikle de kernebegreber, som blev hendes afsæt for litteraturpædagogisk arbejde: lærerfagligheden, elevfagligheden og interaktionen mellem elev, lærer og stof.

Artiklen fortsætter under banneret

Vibekes tilgang til pædagogik udsprang af hendes menneske- og barnesyn, men det fik i starten næring fra det forskermiljø i Norge, som havde skarpt blik for processerne og elevtilstedeværelsen i undervisningen. Sidenhen har Vibeke betalt så rigeligt tilbage til internationale forskningsfora, ikke mindst i Norge.

Med dette afsæt satte Vibeke sig markante spor i Dansklærerforeningens arbejde og siden i særdeleshed i den litteraturpædagogiske og i almindelighed i den skriftsprogkommunikative forskning.   

Ved hendes bisættelse valgte præsten at tale ud fra begreberne lys og salt, og Vibeke viste ganske rigtigt vej, ikke en vej, men mange mulige svars vej, ligesom hun formåede at være det krydderi, der kunne forstærke smagen af litteratur- og skriftsprogsundervisning.

Tak for de spor, du har sat, kære og kloge Vibeke.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.602 andre er allerede tilmeldt