ADHD
0   10

Skole politianmeldt for at have lagt videoer med elev med ADHD på YouTube

En mor har anmeldt Mellervangskolen i Aalborg til politiet for brud på persondataloven, fordi hun mener, at skolen har uploadet videoer med hendes niårige søn med ADHD på YouTube. Skolen afviser, men overvejer nu at tale om netetik med de yngste elever.

I filmene, som ligger på elevens egen kanal på Youtube, fortæller han om sig selv, leger og spiller computerspillet Minecraft. Indholdet virker harmløst, men moren er bange for, hvad hendes søn ellers kunne have fundet på at lægge ud, da han på grund af ADHD i svær grad har svært ved at styre sit temperament.

"Han har stået på skolen og råbt og skreget af de andre børn, at han vil stikke øjnene ud på dem, og han vil slå dem ihjel, når han bliver så frustreret og gal, at han ikke kan styre sit temperament. Hvis han kommer til at lægge sådan noget ud på YouTube, ville det være katastrofalt for ham", siger moren til dagbladet Nordjyske.

Artiklen fortsætter under banneret

Skolelederens syvårige søn kan let lægge indslag på YouTube

Moren har ikke givet samtykke til, at hendes søn må optræde på video på YouTube-kanalen og har derfor anmeldt Mellervangskolen for brud på persondataloven. Ifølge Nordjyske mener hun ikke, at hendes søn selv er i stand til at lægge indslag på YouTube, så hun er overbevist om, pædagogerne i skolens fritidsordning har hjulpet ham.

Selv om størstedelen af filmene er optaget på skolen, afviser skoleleder Lene Hvilsom, at personalet har hjulpet eleven med at uploade dem.

"Siden jeg blev opmærksom på politianmeldelsen, har jeg talt med personalet, som afviser, at de har hjulpet eleven med at oprette en konto på YouTube. Det tror jeg på er rigtigt. Jeg kan ikke sige, at drengen selv har gjort det, men jeg bad min søn på syv år om at vise mig, hvordan man gør, og det havde han ingen problemer med. Det kræver kun nogle få klik", siger Lene Hvilsom til folkeskolen.dk

Personalet vidste godt, at eleven har en kanal på YouTube.

"Det var vores forståelse, at forældrene også vidste det, men det gjorde de så ikke. Jeg beklager, at vi ikke har været i dialog med dem om, at deres søn har kanalen", siger skolelederen.

Lærere og pædagoger bruger film til at motivere eleven til læring

Langt størstedelen af elevens filme er optaget på skolen, men det har aldrig været meningen, at de skulle offentliggøres.

"Vi har meget støtte og struktur omkring eleven, og lærere og pædagoger har fundet ud af, at filmmediet motiverer ham. Derfor bruger de det i en læringsmæssig sammenhæng, både med danskfaglige mål og i forhold til at lære at klippe og redigere. Men vi er meget opmærksomme på, at vi ikke må offentliggøre billeder og film med eleverne uden forældrenes samtykke", siger Lene Hvilsom.

Noget andet er, hvad eleverne selv gør, tilføjer hun.

"Sagen har lært mig, hvor let det er at oprette sig på YouTube, og jeg taler både med skoleforvaltningen og med formanden for skolebestyrelsen om, hvordan vi kan komme i dialog med forældre og elever om netetik og brug af sociale medier. Måske skal vi allerede tage hul på det i 0. klasse, for selv om eleverne ikke er gamle nok til at bruge de sociale medier, er der pludselig nogle, som får lov. Rigtig mange børn har en profil på Facebook, selv om de ikke er fyldt 13 år".

Skolelederen mødes med moren i morgen

I den aktuelle sag har eleven ADHD i svær grad. Det kan have betydning for, at det er endt med en politianmeldelse, vurderer Lene Hvilsom.

"Vi laver også film med andre eleverne, men jeg kan se i medierne, at morens bekymringer går på, at sønnen har ADHD. Jeg har aftalt et møde med hende i morgen, så vi kan finde hoved og hale på sagen. Vi skal også tale om, hvordan vi kan få filmene med hendes søn slettet, og hvordan vi kan samarbejde fremover".

Lene Hvilsom er ked af, at det er kommet til en politianmeldelse.

"Vi når forhåbentlig til så stor enighed i morgen, at moren er villig til at trække anmeldelsen tilbage", siger skolelederen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Folkeskolen.dk er lukket for indlæg og kommentarer fra 6. juli og i uge 28 og 29 - vi åbner igen mandag den 23. juli. God ferie!

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
9.046 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.281 andre er allerede tilmeldt