Debat

Hvordan vindes OK 99

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En overenskomst vindes ikke ved en afstemning eller ved det 'store' forhandlingsbord.

Overenskomsten er langt hen ad vejen en form for fordeling af redskaber og våben, man kan acceptere hos den anden part i forbindelse med den proces, selve gennemførelsen af overenskomsten er.

Anvendelsesmulighederne af disse redskaber og våben tolkes naturligvis forskelligt af de to parter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I øjeblikket er det kun Kommunernes Landsforenings (KL) regnedrenge, der er på banen med deres fortolkninger, og de kan gentage deres udlægning af teksten så mange gange, at alle tror, det er den rigtige. Hvis også vi fortsætter med at fremkomme med de samme udlægninger, kan de, der har opfordret til et nej ved afstemningen, medvirke til opfyldelsen af deres egen profeti. Det er ikke en særlig god måde at sikre vores medlemmer på.

Jeg skal derfor opfordre alle til i fællesskab at arbejde for, at det er vores måde at fortolke teksten på, som bliver den bærende i både medier, på skoler og i kommuner.

Vi har mange muligheder for at sikre dette, og møder vi en anden forståelse i kommunerne, må vi anvende de våben, som aftalen også giver os.

Er der ikke ressourcer nok, eller respekteres overenskomstens krav til pædagogik og nytænkning ikke fra KL's side, skal vi vel ikke opfordre til helhedsaftaler?

Vi skal vel ikke bare sidde ude på skolerne og fordele elendigheden mellem os uden omkostninger for de kommunale systemer?

Vi må lade forstå, at det, der er vedtaget, er cirka seks timers arbejde på skolen om dagen alt inklusive i 200 dage - plus nogle detaljer - og hvis arbejdsgiveren mener, at det er meget mere, må vi altså vise dem det ved fravalg af helhedsaftaler.

Vi har en forestående valgkamp både til formandskab og hovedstyrelse, og den skal selvfølgelig være politisk og både bagudskuende og fremadrettet, men vi skyder altså os selv og medlemmerne i foden, hvis vi hele tiden fremturer med KL's regnedrenges udlægning af teksten i stedet for at kæmpe for vores egen fortolkning. Så lad os nu komme i gang med at vinde overenskomsten sammen.

Richard Vincent Samuelsson

formand for DLF's kreds 65