Job&karriere Ny lærer
0   4

Kurser skal skaffe nyuddannede lærere job

Efterspørgslen efter lærere med kompetencer inden for tværfagligt samarbejde med pædagoger er stor. Lærernes og pædagogernes a-kasser udbyder nu fælles traineeforløb til nyuddannede uden job.

I tre år har Lærernes a-kasse i samarbejde med Professionshøjskolen Metropol udbudt trainee-ordninger for nyuddannede ledige lærere. Nu er pædagogernes a-kasse kommet med på projektet, og hovedfokus har flyttet sig fra klasseledelse til tværprofessionelt samarbejde.

»Vi justerer hele tiden ordningen efter de studerendes feedback og kommunernes behov. Lige nu giver det et enormt cv-boost, at man er klædt på til at indgå i samarbejdet med pædagogerne. Det er efterspurgt af både de ledige og arbejdsgiverne«, siger Pernille Henriksen, adjunkt ved Metropol og underviser på ordningen.

Efteruddannelsen består af et kursusforløb og en praktikperiode på otte uger som trainee under en rutineret lærer på en folkeskole.

»Samlet set medvirker forløbet til, at man kan reflektere over og tale om sig selv som kompetent lærer i stedet for kompetent lærerstuderende. Det er vigtigt, for det kan naturligvis gøre noget ved selvtilliden at gå ledig«, siger Pernille Henriksen.

Artiklen fortsætter under banneret

Er med til at forme praksis

Oprindeligt var de ledige pædagoger og lærere opdelt de første kursusgange, men efter ønske fra de studerende er al undervisningen nu samlæst.

»Vi gør meget ud af at diskutere, hvordan lærere og pædagoger kan supplere hinandens faglighed, så vi undgår 'radiatorpædagogen', der er plantet på sidelinjen under undervisningen, hvis ikke der er en elev, der har brug for ekstra hjælp«, siger Pernille Henriksen og tilføjer:

»Vores kursister kan være med til at præge praksis. Det kan godt være, at det gode tværfaglige samarbejde ikke eksisterer alle steder endnu, og så har man jo en fordel, hvis man har gjort sig tanker om, hvordan det kan skabes«.

Konsulent i Lærernes a-kasse Jakob Fog understreger, at elementer som konflikthåndtering, klasseledelse og det svære forældresamarbejde stadig indgår som en del af forløbet.

»Målet er at give de nyuddannede lærere en efteruddannelse, der hjælper dem med både at finde job og at kunne være i det job, de finder. Noget, der styrker deres jobsøgning på kort sigt og deres robusthed som lærere på længere sigt«, fortæller han.

En øjenåbner

Birgitte Krabbenhøft blev uddannet som lærer fra UCC Carlsberg den 24. januar, gik ledig i to måneder og er nu trainee på Humlebæk Skole efter at have fulgt kurset på Metropol. Inden hun startede, havde hun ikke et klart billede af, hvordan pædagoger skal indgå i undervisningen.

»Forløbet har været en øjenåbner, i forhold til hvor meget ekstra værdi det tværfaglige samarbejde kan tilføre, hvis man planlægger, udfører og evaluerer undervisningen sammen - med respekt og nysgerrighed for hinandens faglighed«, siger hun og fortæller, at hun også har fået styrket selvtilliden som jobsøgende:

»Jeg kommer til at gå til fremtidig jobsøgning med styrket cv, netværk og tro på egne evner efter at have været 'føl' i et rutineret lærerteam, hvor jeg har kunnet finde inspiration i at følge, hvordan rutinerede kollegaer underviser og tackler eleverne på hver deres måde«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
460 andre er allerede tilmeldt