Anmeldelse

Næbdyret / Verdens farligste katte / Verdens farligste hajer / Afrikas tykhuder / Ulven / Komodovaranen / Verdens farligste slanger / Rotten

Sebastian Klein er et læsepædagogisk hit

Klassiske emner, men serveret overbevisende.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tekster med et fagligt indhold appellerer til en meget bred målgruppe af elever – og tekster med dyr plejer i den grad at have en særlig tiltrækningskraft på ikke mindst de yngste elever i folkeskolen. Alene af den grund er forlaget Carlsens læsestartsserie ”Læs med Sebastian Klein” et sikkert træf. Foruden at være et sikkert valg er det også et klassisk valg, så emnerne i den nye serie rummer som sådan ingen nyheder.

Fakta:

Titel: Næbdyret / Verdens farligste katte / Verdens farligste hajer / Afrikas tykhuder / Ulven / Komodovaranen / Verdens farligste slanger / Rotten

Forfatter: Sebastian Klein

Illustrator: Claus Rye Schierbeck

Sider: 36-47

Serie: Læs med Sebastian Klein

Forlag: Carlsen

Hvilket rationale kunne så ligge bag denne serieudgivelse? Her må svaret klart være, at bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet – og der er et særskilt afsnit, der direkte er henvendt til forældrene, så de kan følge og forstå, hvordan og på hvilken måde skolen skelner mellem faglig læsning og læsning af skønlitterære tekster.

Bøgerne er bygget op efter kriterierne for det, der karakteriserer den særlige fremstillingsform, som ofte kendetegner tekster, der beskriver for eksempel dyr. Indledningsvis er der en beskrivelse af, hvilket dyr det drejer sig om, dernæst udseende, levevis og unger. Afslutningsvis er der tilføjet kapitler, der typisk indeholder mere berettende tekster om de skrøner, myter med mere der omgærder dyret.

Til allersidst og ikke mindst har bøgerne en ordliste, der skal støtte eleverne, hvis de støder på faglige begreber, de ikke forstår, og en oversigt over, hvor eleverne kan få mere viden.

Det klare scoop ved bøgerne er, at de præsenteres af Sebastian Klein – mange af børnene vil kende ham og vil kunne sætte hans udsendelser i relation til det, de læser. Og det vil med stor garanti være en styrke for dem – de hører måske ligefrem hans stemme, mens de selv læser.

God fornøjelse med læsningen.

Powered by Labrador CMS