Klarsprog

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Administrationssproget, som tidligere var holdt i den såkaldte kancellistil, har aldrig glimret ved sin tilgængelighed; hensynet til let tilegnelse har altid været underordnet kravet til entydighed. Men det ene udelukker ikke det andet, og det er blevet lettere at forstå de tekster, det offentlige sender til borgerne. Allerede i 1969 gjorde et cirkulære fra justitsminister Knud Thestrup op med mange af de tunge og uigennemskuelige ord og vendinger og anviste nye veje. Kort tid efter blev Statens Informationstjeneste oprettet.

Men ønsket om en bedre kommunikation mellem myndigheder og borgere går længere tilbage. Allerede i 1910 ønskede den daværende radikale konseilspræsident (statsminister) og justitsminister C. Th. Zahle at indføre et mere naturligt sprog, og et af samtidens populære vittighedsblade var ikke sen til at forestille sig, hvordan et brev fra kongen til stiftamtmanden i Aalborg kunne udfærdiges efter de nye principper. Afslutningen lyder således:

»Hav det nu rart, gamle Dreng, og til Lykke med Jærnbanen. Mange venlige Hilsener fra min Kone og I.C. Christensen, han var her paa Visit i Dag, han er ligesaa storsnudet som før. Se indenfor, når du kommer til København«. Bladet afslutter artiklen med et håb om, at der i alle institutioner må blive arbejdet videre i det så heldigt betrådte spor.

I dag er afstanden mellem myndigheder og borgere og mellem institutionsledere og deres brugere blevet mindre. Den tidligere direktør for Det Kongelige Teater, Michael Christiansen, skrev »kærlig hilsen« i sine hyrdebreve til personalet. Det gjorde han næppe, da han var departementschef i Forsvarsministeriet.

Men hvordan udtrykker skoleledere sig, når de henvender sig mundtligt og skriftligt til de ansatte, og hvordan skriver klasselærerne til eleverne og deres forældre? At de skriver klarsprog, kan man nok tage som en selvfølge. Måske kunne det være en idé på skolerne at udvikle en lokal sprogpolitik for, hvordan man henvender sig til elever, forældre, kolleger, myndigheder og så videre, gerne med et afsnit om sproget i e-mails. Dér hersker der kaos.

Bare se at komme i gang.

Professor Higgins