Blog
31   14

Mangler eleverne disciplin?

Abonner på nyt om Lærerstuderende - Jeanet Christiansen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Elever er støjende, uopdragne og grænseløse … Eller hvad? Hvordan kan det være, at der er så stor forskel på elevernes opførsel på skoler i udlandet og skoler i Danmark? Hvordan kan læreren overhovedet opretholde en god disciplin i sit klasseværelse, hvis der ingen respekt er?

Respekt igennem frygt

I den gamle skole skabte lærerne respekt ved at slå eleverne. Heldigvis er det ikke sådan mere, for fysisk afstraffelse resulterer kun i frygt, som er den forkerte måde at opretholde disciplinen på. Men spørgsmålet er, om vi har glemt at erstatte denne tilgang med noget andet, der er mere pædagogisk, og som virker?

Mange steder i udlandet tiltaler eleverne lærerne ved efternavn, sidder stille på sin plads, og taler kun, når man bliver talt til. En helt anden klassekultur.

Sammenlignet virker det til, at der er mere frihed i den danske folkeskole, og mange elever føler sig komfortable og afslappede, hvilken kun er positivt. Men der eksisterer også en helt anden energi i forhold til skoler i udlandet. En energi som bærer præg af enormt meget støj, hvor læreren alt for mange gange ender med at hæve stemmen mere, end hvad godt er.

Artiklen fortsætter under banneret

Er disciplinen i virkeligheden blevet svækket så meget, at eleverne føler, de kan sige og gøre hvad som helst helt uden konsekvenser?

 

Disciplin igennem gensidig respekt?

God disciplin skal måske i virkeligheden opretholdes gennem gensidig respekt mellem lærer og elev. Det er ikke et nyt fænomen eller særlig banebrydende. Men det er noget, som kan være svært at udføre i praksis.

Jeg tænker altid på at udvise respekt og have en god portion tillid til mine elever. Alligevel er der gange, hvor den bliver svækket af nogle, som konstant skal prøve grænser af, og ikke vil respektere mine ord. Det gør mig magtesløs og tom for idéer, for hvordan kan det være, at eleven mister respekten for mig, når jeg føler, jeg giver så meget af mig selv, og pludselig fejler?

Måske har elever altid søgt grænser i forskellige afskygninger. Det er bare nødvendigt at være opmærksom på det, så vi stadig er i kontrol som respekterede forbilleder, som kan opretholde en god disciplin i vores klasserum.

Men hvordan gør vi det rigtigt? 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
298 andre er allerede tilmeldt

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
125 andre er allerede tilmeldt