Blog
1   11

De skæve eksistensers danmarkshistorie

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Danmarks Forsorgsmuseum sætter fokus på en side af danmarkshistorien, som meget få mennesker kender til. Hvordan har vi som samfund gennemtiden behandlet de svage i Danmark, hvem var de og hvorfor er deres historier relevante i dag? Nyt forløb til udskolingen giver svarene.

I sidste uge skrev Dennis Hornhave Jacobsen et blogindlæg her på siden om at bruge historien og historiebevidstheden. Et indlæg med flere interessante og i mine øjne meget relevante betragtninger.

At bruge historien handler om at bringe historier til torvs. At finde de små historier. Nogle gange kan de vinde yderligere ved at blive sat ind i et større perspektiv. Andre gange bør de have lov at stå for sig selv som små anekdoter om et enkelt menneskes livsforløb, hvad enten det er beskrevet gennem breve, fotos, dagbogsoptegnelser eller andre kilder.

Som historielærer har jeg som udgangspunkt interesseret med for de store historiske træk med nørdeviden inden for enkelte områder. Over årene er jeg dog i stigende grad dykket ned enkelthistorier, fortalt af mennesker, der var til stede i begivenhederne eller som bærer på unikke historier. Disse historier fanger også mange elever. Historien får liv og nærvær.

Glem Feel- Good- filmen for en stund

Artiklen fortsætter under banneret

Forsorgsmussets udskolingsforløb retter blikket mod skyggesiden af danmarkshistorien, og her er tale om et for mig totalt ubeskrevet blad, men gennem film og fortællinger kommer de mennesker til live, som blev kasseret af samfundet for 100 år siden og i årtierne efter. Det er rå historier fortalt af hjemløse og tidligere misbrugere, som både før og efter perspektiverer de gamle historier fra Svenborgs fattiggård til deres eget livsforløb. For mange elever vil dette være øjenåbnere ind i en verden, som normalt ligger uden for pensum.

I den kommende uge følger en endelig anmeldelse af forløbet her på siden, og ud over at materialet er gratis, kæmpe fordel, vil det blive sat i relation kulturfagene generelt.

God weekend derude.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.648 andre er allerede tilmeldt