Skoleledere erkender, at elever ikke fik klart Google-forbud

Flere af de skoler, som engelsk-censor Per Marshall har fået prøver fra i år, erkender, at eleverne ikke fik klar besked om, at Google var strengt forbudt under prøven. Dermed får eleverne deres engelsk-karakter, selvom de tydeligvis har brugt nettet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Engelsk-skandale: Elever googlede i strid med prøvereglerne 

Som folkeskolen.dk/engelsk tidligere har beskrevet, har engelsk-censorerne i år oplevet et meget stort antal prøvestile, der bærer præg af, at eleverne har googlet løs i strid med prøvereglerne. Engelsk-prøven fandt sted dagen efter den nye iPrøve i dansk, hvor det for første gang var tilladt for alle landets klasser at bruge nettet til at søge information under prøven.

Ministeriet: Vejledningen er tydelig ved engelsk-prøven

Undervisningsministeriet har efterfølgende indskærpet reglerne over for skoler og censorer. Hvis en elev har hentet information på nettet, er det snyd, og så dømmes besvarelsen ude, og eleven må tage prøven igen til vinter. Men hvis skolelederen i en redegørelse erkender, at eleverne ikke er blevet godt nok vejledt, kan Styrelsen for Undervisning og Kvalitet afgørelse, at censor undtagelsesvist alligevel skal bedømme de afleverede stile, men se bort fra de dele, eleverne har hentet på nettet.

Folkeskolen.dk har talt med censor Per Marshall, Aalborg, som har været i dialog med flere skoleledere siden prøven den 5. maj. Én har kastet håndklædet i ringen og erkendt, at skolen ikke har vejledt eleverne godt nok, mens andre endnu ikke har afleveret den redegørelse, som afgør, om elevernes besvarelser skal rettes og bedømmes på dispensation, fordi eleverne var i god tro. Censorerne skal aflevere deres opgavebedømmelser ved udgangen af næste uge.

Luk for nettet

Efter flere forsøg med adgang til nettet under fremmedsprogsprøverne, afgjorde folkeskoleforligskredsen sidste år, at der skulle være fuld adgang til at søge informationer på nettet i dansk skriftlig fremstilling, men ikke ved fremmedsprogsprøverne. Men eleverne har alligevel adgang til internettet under prøverne, fordi de gerne må bruge de tilladte ordbøger, der ligger online.

Til sommer: Adgang til nettet ved danskprøven, men ikke ved engelsk og tysk 

Censorerne fortæller i online-censorkonferencen om indsatte billeder og tekster fra nettet, og Per Marshall er stødt på de samme leksikale tekststumper i stile fra forskellige ender af landet.

"Hvis vi vil give børnene en reel chance for at formulere sig på engelsk, er vi nødt til enten give fuldstændig slip eller også fokusere på, at de ikke kan komme på nettet under nogle omstændigheder og simpelthen teknisk fjerne muligheden for at gå på nettet", mener han. 

Ifølge Undervisningsministeriet har man endnu ikke overblik over omfanget af problemet.