Elevernes færdige covers og holdere udstillet på Køge Museum i vinterferien.

iPadcovers med inspiration fra 1700-tallet: Årets vinder af Springfrøprisen er fundet

Her til eftermiddag blev Springfrøprisen uddelt. En tidligere teaterskrædder løb med årets kreative pris for et projekt i samarbejde med kommunens historiske museum.

Publiceret
Årets vinder af Springfrøprisen blev håndværk og design-lærer Rikke Weirup Jensen fra Ellemarkskolen i Køge med forløbet 'Ælde, Elle – Lad Mig Fortælle'.
Elevernes produkter stod side og side med de historiske dragter.
Eleverne tog sig god tid til at fange enhver detalje.
Et af elevernes coverne tæt på.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kan man kombinere dragter fra 1700- og 1800-tallet til noget så moderne som covers og holdere til iPads og andre tablets?

Ja, lyder svaret fra årets vinder af Springfrøprisen håndværk og design-lærer Rikke Weirup Jensen, der underviser på Ellemarkskolen i Køge.

Springfrøprisen uddeles hvert år af Undervisningsministeriet og Kulturministeriet til forløb i musik, billedkunst, madkundskab eller håndværk og design. Med prisen følger en check på 25.000 kroner.

Prisen blev her til eftermiddag uddelt på Designmuseum Danmark i København, hvor tv-vært Signe Lindkvist var konferencier.

Rikke Weirup Jensen vandt for sit håndværk og designforløb 'Ælde, Elle - Lad Mig Fortælle', som hun har haft med skolens udskolingselever, der har faget som valgfag.

Eleverne har lært at kigge på detaljer

Her har eleverne produceret tabletcovers, der alle er inspireret af designet af og teknikkerne bag dragter fra 1700- og 1800-tallet, og eleverne har også lavet træholdere, så tabletterne kan stå oprejst. Elevernes produktioner blev i vinterferien udstillet på Køge Museum.

Skraldeprojekt snupper Springfrøprisen 

"Udover mit arbejde som folkeskolelærer underviser jeg én dag om ugen i syning i vinterhalvåret på Køge Ungdomsskole. Og det var faktisk en projektmedarbejder herfra, som havde kontakt til museet. Så hun prikkede mig på skulderen og spurgte, om jeg var interesseret i at samarbejde om en idé til et forløb", fortæller Rikke Weirup Jensen til folkeskolen.dk

Ideen blev til et forløb, hvor eleverne skulle lade sig inspirere af detaljerne på historiske dragter, der er udstillet på Køge Museum.

Forløbet tog sin begyndelse ved skolestart i august og blev indledt med et besøg på Danmarks Design Museum, og siden besøgte klassen også til en udstilling om urtepotter.

"Udflugterne har vi brugt til helt generelt at lære at fange detaljer. Og så har opgaven været, at de skulle tage deres observationer med hjem og så omforme det til noget nyt".

Eleverne har lært at lave trædekorationer

Sidenhen besøgte klassen Køge Museum for at se på de dragter, som skulle være inspiration til deres designs.

"Her skulle eleverne bruge tid på at kigge efter små detaljer ved de udstillede dragter fra 1700- og 1800-tallet. Eleverne havde deres mobiler med, så de kunne fotografere de helt små detaljer som for eksempel, hvilke syninger der er brugt, stoftyper, knapper, mønstre og vævninger", fortæller hun.

5.-klasser vinder Springfrøprisen med stoledesign 

Tilbage på skolen har eleverne haft besøg af en ekstern underviser, som har lært eleverne at lave intersia, der er dekorationer på træ, som består af små stykker forskelligfarvet finér.

Her har eleverne lært at indlægge de forskellige lag af finér, så resultatet bliver en plan overflade, som danner et mønster. Eleverne skulle som øvelsesprojekt lave et billede i profil. Og sidenhen et design med inspiration fra dragtdetaljerne fra museet (se billedgalleriet øverst i artiklen).

De gamle knapper fangede elevernes interesse

"Til den bløde afdeling skulle eleverne lave covers. Her var nogle meget fascinerede af de mange knapper på de gamle dragter. Det var sjovt for eleverne at finde ud af, at man ikke satte pengene i banken den gang. Man syede dem fast på tøjet i stedet", fortæller Rikke Weirup Jensen, som også er historielærer.

"Eleverne har kigget på de her knapper, og så har de leget lidt i et billedbehandlingsprogram, hvor de har pillet ved farverne og måske forsøgt at fremhæve nogle mønstre. Og så har de bagefter kørt det over i et broderiprogram".

Springfrø-vinder danser elektromagnetisme og DNA

Covernes er lavet af tyk filt, og så er der udskåret en firkant på fronten til elevernes broderier

"Det har været så imponerende, hvor meget tid de har lagt i det. Vi har virkelig haft nogle lange dage. Så nu har de selvfølgelig også afspadseret for de ekstra timer, de har haft".

Rikke Weirup Jensen har allerede besluttet sig for, hvad vinderchecken på 25.000 kroner skal bruges på.

"Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik købt en laser-cutter, da det vil give os nogle helt nye muligheder. Nu skal vi til at finde ud af, hvordan vi kan lave et nyt samarbejde, og der er det helt sikkert planen, at vi skal bruge en laser-cutter".

Powered by Labrador CMS