Blog
0   14

Verdensmål – 17 mål sat af FN for en bæredygtig verden – hvad har det med uddannelse at gøre?

Abonner på nyt om Ungdomsbyen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det er fantastisk, at 193 lande har lavet en plan, som skal sikre en bæredygtig fremtid for alle på jorden, er det ikke værd at tage med i undervisningen?

Hvordan sikrer vi en bæredygtig verden, hvor alle mennesker får opfyldt deres basale behov, og hvor vi samtidig efterlader jorden i en tilstand, så vores børnebørn får mulighed for et godt liv? Det er en stor opgave at sikre en bæredygtig verden både økonomisk, socialt og miljømæssigt, og hvem kan påtage sig at samle alle lande om det fælles mål, det kan kun FN. Derfor har FN i flere år arbejdet hårdt for at skabe enighed om 17 bæredygtighedsmål, som gælder for os alle på jorden, og målet er endda, at ingen bliver tabt. Det er en fantastisk vision og lykkes den, vil vi i 2030 have udryddet ekstrem fattigdom, have dæmmet op for klimaforandringerne og stabiliseret ressourceforbruget på jorden.

Alle statsledere har sagt ja til de 17 verdensmål også den danske statsminister. Det er et stort ansvar! Men ansvaret ligger ikke kun hos skiftende siddende regeringer. De 17 verdensmål vil kun blive opfyldt, hvis alle mennesker kender til dem og ændrer leveadfærd.

Artiklen fortsætter under banneret

Og hvad har det så med undervisning at gøre? Dannelse, som en verdensborger, der forstår de globale sammenhænge, og som vil passe bedre på jordens ressourcer, sker især gennem uddannelse. De 17 verdensmål er super vigtige, når vi underviser i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Lærere har mange bolde i luften, og der er mange krav, især til specifikke færdigheder i dansk og matematik. Men jeg tror, at mange lærere gerne vil sætte større fokus på dannelsesaspektet i skolen og her kan verdensmålene være et rigtig godt fundament at undervise ud fra.

Roskilde Gymnasium har besluttet, at alle 1.g’er i næste skoleår skal introduceres til verdensmålene i deres introforløb. St. Magleby skole har nedsat i miljøråd med elevdeltagelse. Det er sejt, og jeg håber mange andre skoler følger efter. I Ungdomsbyen har vi i samarbejde med Danida udviklet et gratis lærerkursus i verdensmålene, og vi glæder os til at komme ud på mange grundskoler og gymnasier i det kommende skoleår. Mål forandrer ikke i sig selv verden, men sætter vi ingen mål, så ved vi heller ikke, hvilken vej vi går. Det er fantastisk, at 193 lande har lavet en plan, som skal sikre en bæredygtig fremtid for alle på jorden, er det ikke værd at tage med i undervisningen?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ