Blog
6   24

Hvad får tyske skoler ud af samarbejde med danske skoler?

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.


Samtale med den tyske ambassadør Claus Robert Krumrei

Vi har tit som tysklærere talt om den sproglige gevinst, danske elever får ud af samarbejdet med tyske elever. Her tænker jeg ikke kun på den interkulturelle og kulturelle gevinst, som alle nyder godt af, men om de sproglige kompetencer, eleverne tilegner sig i 'dansk – tysk'.

Er der overhovedet en ’sproglig’ grund for tyske skoler til netop at samarbejde med danske skoler?

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg fik muligheden for at spørge den tyske ambassadør Krumrei ved receptionen for Flemming Nygaard d. 15. Maj 2017, hvor han fik overrakt den tyske orden 'Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland' - https://www.folkeskolen.dk/608091/dansk-laerer-tildeles-fornem-tysk-orden

Efter et flot og ærefuldt arrangement med hyldesttaler på tysk fra både Ambassadøren, Flemming og TLFG’s næstformand Carl Kinze samt overrækkelse af den tyske orden minglede vi lidt rundt og snakkede.

Hvad siger den tyske ambassadør?

På et tidspunkt ender jeg ved siden af den tyske ambassadør. Det viser sig, at han er meget interesseret i at høre om, hvad der sker for faget tysk i grundskolen. Det er specielt den tidlige sprogstart og hvad, der rører sig inden for tysk-området. Vi kan hurtigt blive enige om at det, der sker i Sønderjylland med tidlig tysk og skolesamarbejder på tværs af grænsen mellem tyske og danske skoler, er helt unikt. Her vil man virkelig hinanden!

Skolesamarbejde

Men det leder så talen hen på skolesamarbejder og vigtigheden af skolesamarbejder mellem danske og tyske skoler. Jeg kan ikke lade være med at komme med det spørgsmål, jeg længe har gået med i forhold til at motivere tyske skoler til at samarbejde med vores skole.

Hvad får tyske elever ud af at samarbejde med elever, hvis modersmål er dansk?

Det er helt tydeligt, at Krumrei ikke skal tænke længe over det spørgsmål – han har et svar klar med det samme. Han fortæller mig, at mange tyskere arbejder i Danmark. Også mange tyskere kommer til Danmark for at studere, fordi de foretrækker det danske uddannelsessystem. Her foregår undervisningen godt nok på engelsk, men de tyske studerende falder hurtigt til, fordi de oplever, at de ret nemt kan lære det danske sprog, da det minder så meget om det tyske sprog. Mange studerende bliver i Danmark efterfølgende. 

Ambassadøren fortæller videre, at der selvfølgelig er mange tyskere, der arbejder i Sønderjylland, ligesom der er mange danskere ansat på den anden side af den tyske grænse. Men bl.a. store virksomheder som Siemens har rigtig mange tyske medarbejdere – det samme gælder for virksomheder på Sjælland.

Det får mig efterfølgende til at reflektere over, om jeg kender tyskere, der er integreret i det danske samfund på min egen vestjyske egn. Jeg opdager, at jeg faktisk kender nogle stykker – men jeg tænker aldrig over, at de ikke er danskere, for de er jo bare en del af den danske kultur, og de snakker dansk ligesom os andre.  

Så min konklusion på spørgsmålet må nok blive:

De to kulturer og de to sprog har så meget til fælles, at det virker ret smidigt og uproblematisk både for danskere i Tyskland og tyskere i Danmark at blive accepteret og integreret.

Skolesamarbejde mellem skoler i Danmark og skoler i Tyskland kan blive en rigtig stor styrke for eleverne - både i et uddannelsesperspektiv, i et arbejdsliv og i et fritidsliv.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.859 andre er allerede tilmeldt