"Vi har en skole, der bygger på europæiske dannelsesidealer og en stærk frihedstradition, og det er netop det, som Danmarkskanonen handler om”, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA), der i dag lancerer konkurrencen #klassenskanon for folkeskolens ældste elever.

Skoleklasser i konkurrence om egen danmarkskanon

Ministrene Merete Riisager og Mette Bock offentliggør i dag et nyt undervisningsmateriale om de danske kerneværdier for folkeskolens ældste elever og elever på ungdomsuddannelserne. Samtidig lancerer de konkurrencen #klassenskanon.

Publiceret

Fakta om Danmarkskanonen

Initiativet til Danmarkskanonen blev taget af tidligerekulturminister Bertel Haarder i juni 2016. Projektet skulle afsøgebefolkningens holdning til de danske samfundsværdier og skabe øgetkulturel bevidsthed. Projektet modtog i alt 2425 forslag, og seksudpegede kuratorer tematiserede forslagene i 20 værdier, sombefolkningen stemte om på www.danmarkskanon.dk. Der blev afgivet ialt 326.298 stemmer.

LÆS MERE PÅ NETTET

Læs mere om, hvordan din klasse deltager i konkurrencen#klassenskanon på www.danmarkskanon.dk/konkurrence.Find undervisningsmateriale om Danmarkskanonen til samfundsfag i8., 9. og 10 klasse, de gymnasiale ungdomsuddannelser og deerhvervsrettede ungdomsuddannelser påwww.danmarkskanon.dk/undervisningsmateriale og www.emu.dk. Her kandu også læse om kriterierne for at deltage i konkurrencen.

Test dig selv med din kanon-type-appen påwww.danmarkskanon.dk/testdigselv

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne får nu mulighed for at sammensætte deres egen #klassenskanon med udgangspunkt i værdierne fra den Danmarkskanon, som danskerne har sammensat på tidligere kulturminister Bertel Haarders opfordring. Undervisningsminister Merete Riisager og kulturminister Mette Bock, begge fra Liberal Alliance, præsenterer både undervisningsmateriale og konkurrencen i dag. Målet er, at børn og unge skal reflektere over og argumentere for, hvilke danske samfundsværdier de ønsker at tage med ind i fremtidens samfund.

"Jeg ser frem til, at Danmarkskanonens værdier bliver bragt til live ude i klasselokalerne, og eleverne får mulighed for at fordybe sig i, hvilke værdier de ønsker at bringe med ind i fremtiden", siger Merete Riisager. 

Mette Bock mener, at Danmarkskanonen indeholder en række grundlæggende og vigtige værdier, som mange fra hendes generation kan nikke genkendende til.

"Jeg glæder mig til at få de unges perspektiv på værdierne, når de dyster om at skabe en #klassenskanon", siger Mette Bock.

 Videoer og kanon-type-app

Undervisningsmaterialet består af ti korte videoer, som formidler de ti værdier i Danmarkskanonen, en tilhørende app og lærervejledninger. Med app'en på telefonen kan eleverne swipe sig frem til, hvilken kanontype de er. Materialet er målrettet samfundsfag i grundskolens udskoling og på de gymnasiale og erhvervsrettede ungdomsuddannelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De deltagende klasser bliver opfordret til at producere en samlet præsentation af de værdier, de er enige om at præsentere i deres #klassenskanon og deltage i den landsdækkende konkurrence, hvor tre klasser vinder hver sin kulturoplevelse.

Juryen består af medlemmer fra Danske Skolelever (DSE), Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), Landssammenslutningen af Handelsskolelever (LH) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Vinderen offentliggøres i december 2017.