Blog
0   5

Computerspil ind i dansk

Abonner på nyt om Nationalt Videncenter for Læsning i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Netforbindelsen går ned, der er ikke nok forlængerledninger og tekniske spørgsmål, som du ikke kan svare på, flyver gennem luften. Det er måske skrækscenariet, som trænger sig på hos den lærer, der er nysgerrig efter at inddrage computerspil i undervisningen, og så alligevel ikke får det gjort. Men lektor Thorkild Hanghøj, der forsker i computerspil og literacy på Aalborg Universitet i København, mener, at der er store potentialer i at inddrage computerspil i faget dansk – og at det faktisk også er muligt at gøre, uden at det bliver for teknisk kompliceret. Kristiane Hauer fra Nationalt Videncenter for Læsning mødte ham til en snak om dette.

Inde i spillet eller omkring spillet

Ifølge Thorkild Hanghøj kan man helt overordnet arbejde med computerspil på to måder, der giver faglig mening i danskundervisningen.

Man kan arbejde med spillet som tekst, som man analyserer på baggrund af oplevelsen af selv at spille spillet. Og man kan arbejde med paratekster rundt om spillet – dvs. de tekster, der relaterer sig til computerspil som fænomen.

Thorkild Hanghøj siger:

Artiklen fortsætter under banneret

- Hvis man skal arbejde med et computerspil som en tekst, der skal analyseres, bliver man som lærer også nødt til selv at prøve at spille spillet. For et computerspil er ikke bare en kompleks multimodal tekst – der rummer billeder, lyd og tekst – det er i høj grad også et handlingsrum, der skal opleves. Computerspil giver jo kun mening, hvis du agerer og handler i dem, og derved adskiller de sig fra andre teksttyper, som man arbejder med i danskfaget, siger Thorkild Hanghøj.

Han fortsætter:

- Selvom der er et stort pædagogisk potentiale i at lade eleverne spille multiplayer-spil i skolen, som f.eks. Minecraft eller Torchlight II, så er det også udfordrende at skulle installere den slags spil. Her vil jeg mene, at man skal have hjælp fra en it-vejleder eller gå sammen i fagteamet. Men der findes også spil – som f.eks. LIMBO – der er forholdsvis nemme at installere. Endelig kan man bede eleverne om at tage deres egne computere med og inddrage de spil, de spiller i fritiden. En af hovedpointerne med at anvende computerspil i dansk er, at kunne sætte et fagsprog på elevernes spilerfaringer. 

Nyttige fagbegreber om computerspil

Men hvad er det så for et fagsprog, der er relevant at bruge, når man analyserer computerspil?

- Der findes jo allerede et fagligt metasprog, som anvendes af dem, der f.eks. designer eller forsker i computerspil, og jeg mener, det er på tide, at man trækker disse fagbegreber fra spildomænet ind i danskfaget, og at eleverne lærer dem – for eleverne kan jo heller ikke de her begreber, siger Thorkild Hanghøj.

Det er særligt begreberne spilmekanikker, gameplay, spilverden og avatar (se nedenfor), som Thorkild Hanghøj tænker på, når han taler om fagbegreber, der kan bruges til at analysere spillet som tekst.

Men man kan også bruge fagbegreberne i forbindelse med de paratekster, der kan produceres rundt om spillet, og her samtidig arbejde med forskellige genrer.

- Man kan f.eks. få eleverne til at skrive spilguides til eller anmeldelser af spillet, foreslår Thorkild Hanghøj. Man kan også bede dem lave små Lets Play videoer, dvs. film som eleverne optager, mens de spiller, eller få dem til at lave reportager fra f.eks. en e-sportsbegivenhed.

- Det interessante ved at arbejde med parateksterne er, at de kan få eleverne til at reflektere over deres spiloplevelse og forståelse af spil uden at de nødvendigvis behøver at spille spillene ovre i skolen, afslutter Thorkild Hanghøj.

Så her er et sted at starte, hvis man gerne vil inddrage computerspil i danskundervisningen.

Fagbegreber om computerspil:

Spilmekanikker: De handlingsmuligheder og funktioner der er i spillet, f.eks. at man kan bevæge sig, samle ressourcer eller arbejde sammen med andre.

Gameplay: De handlinger man foretager sig i spillet for at opnå spillets mål, som f.eks. kan være at vinde over andre spillere i kamp eller bygge noget flot.

Spilverden: Den verden spillet udfolder sig i. Det vil både sige spillets audiovisuelle udtryk og den fortælling eller det scenarie, der er lagt ind i spillet.

Avatar: Den figur man bevæger sig rundt med inde i spillets univers, dvs. spillerens alter ego. Man styrer selv sin avatar og oplever sig selv og spillet gennem den. Avataren giver samtidig mulighed for at spilleren kan lege med forskellige identiteter gennem spillet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.306 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.901 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt