Nye nationale test – nu med hovedtelefoner

De obligatoriske nationale test er slut for denne gang. Når Undervisningsministeriet åbner for frivillige test til efteråret, kommer de nye test i engelsk, 4. klasse, og matematik, 8. klasse, som fra næste år er obligatoriske og har skubbet biologi og geografi ud.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politisk er de nye test vedtaget til at skulle løbe af stablen i 2017. Men for at afprøve den nye test, inden de bliver obligatoriske, sker det altså først ved den frivillige testrunde i efteråret. Der er nemlig i hvert fald et enkelt element, der er helt anderledes og eventuelt kan give tekniske udfordringer - et nyt profilområde i faget engelsk.

"Det engelsk, man har haft i 4. klasse har mere fokus på at lytte og tale end på det skriftlige, og derfor har vi indført et profilområde, hvor eleverne skal afspille noget lyd. Og det åbner jo i øvrigt også for, at man vil kunne blive lyd til opgaver i de andre fag på længere sigt", fortæller kontorchef Rasmus Vanggaard fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Skolerne skal altså sikre, at lyden er tændt, og der er tilsluttet velfungerende høretelefoner til samtlige computere, inden det går løs.

De godt 600 nye engelsk-opgaver og 600 nye matematikopgaver er blevet udviklet af opgavekommissionerne og kvalitetssikret henholdsvis fagligt, testmetodisk og sprogligt, før opgaverne har været til afprøvning ude i skolen. Men det er først til efteråret, at eleverne kan prøve de nye test, hvor opgaverne kommer adaptivt, dvs. at sværhedsgraden afpasses efter, hvordan eleven har besvaret de tidligere opgaver.

At de to nye test skubber biologi og geografi i 8. klasse ud er et politisk kompromis:

"Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der er forskellige holdninger i forligskredsen til, om vi skal have flere eller færre test Jeg vil gerne understrege, at for mig er alle fag lige vigtige, men 8. klasse-testene ligger sent i skoleforløbet i forhold til at bruge dem fremadrettet", forklarede daværende undervisningsminister Christine Antorini i 2014.

Ind til videre ligger biologi- og geografi-testene fortsat online som en frivillig testmulighed og bliver løbende vedligeholdt, og lærere og skoleledere vil have tilgang til resultaterne i testsystemet som ved de andre frivillige nationale test.

Ekstra nationale test på bekostning af naturfagstest