Lærer Anne-Dorte Hertzum med sine elevers fuglekasser – malet efter et møde med kunstneren Finn Birkelund og med inspiration fra Brandes mange gavlmalerier.

»Man skal ville noget med det, man laver«

Inspirationen kom fra en Søren Ryge-udsendelse i tv. Havemanden viste sine hjemmelavede fuglekasser frem, og Anne-Dorte Hertzum tænkte, at sådan nogle kunne hendes elever også lave.

Publiceret Senest opdateret

Faglig fornøjelse

Der findes regler, krav, elever og kolleger, der har indflydelsepå lærerens undervisning. Nogle gange er indflydelsen positiv.Andre gange irriterende. Men lige meget hvad sker der noget godt engang imellem. Vi spørger lærere, hvornår de sidste gang gik ud adskoleporten med løftet pande og smil på læben.

Mød Anne-Dorte 
Hertzum, lærer på 
Præstelundskolen iBrande.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den snart 60-årige lærer underviser i alle de sjove fag, som hun siger - madkundskab, håndværk og design samt natur/teknologi. Anne-Dorte Hertzum er ansat på Præstelundskolen i Brande i Midtjylland, og hun eksperimenterer konstant med at finde sin plads i det nye fag håndværk og design.

»Det er svært at vide, hvordan man skal undervise i håndværk og design. Eleverne får nok mest undervisning i enten håndarbejde eller sløjd. Så jeg bruger en del tid på at finde inspiration til projekter, hvor man laver noget, der kombinerer det«.

Det lykkedes for hende med fuglekasseprojektet. Her engagerede hun både organisationen Familie og Samfund, det lokale erhvervsliv og ngo'en Byg1By, der arbejder for udvikling i Burundi.

»Brande er en sjov by. Der bor 8.000 mennesker, og hver dag kommer 4.000 til byen for at arbejde. Her er mange store industrivirksomheder, så Brande er meget sammensat. Derfor er der gode muligheder for samarbejde med skolen«.

Anne-Dorte Hertzums plan var, at eleverne skulle bygge og dekorere deres egne fuglekasser og sælge dem til skolens 60-års jubilæumsfest. Frivillige herrer fra Familie og Samfund ville gerne stå for at save træ ud til kasserne, og Byg1By sørgede for, at de indsamlede penge gik til en skole i Burundi.

Faglig fornøjelse: At finde sin plads

»Der var en helt særlig stemning, og det tog en hel uge at lave fuglekasserne færdige. Eleverne havde ansvar for hver deres kasse, og når én var færdig med at skrue sammen, gik han eller hun over og hjalp nogle andre«.

»Trin for trin lærte de at lave en flot fuglekasse. Det er vigtigt for mig, at eleverne gør sig umage, og det har de gjort. De har lært betydningen af grundighed, når man vil have et flot resultat. Jeg er den type, at hvis eleverne sidder og fingerstrikker og ikke ved, hvad det skal blive til, så beder jeg dem om at stoppe. Man skal ville noget med det, man laver«.

Som en del af fuglekasseprojektet mødte eleverne også kunstneren Finn Birkelund. Imens han malede tre vægmalerier til skolen, viste han eleverne, hvordan man går fra ide til skitse. Derefter fik eleverne den kendte kunstners overskudsmaling, og så gik de ellers i gang med deres fuglehuse.

»Vi solgte omkring 130 fuglehuse og tjente 16.700 kroner«.

Faglig fornøjelse: Det indre anker