Anmeldelse

For meget og for meget?

Svære valg

Udmærkede historier om svære temaer lægger op til refleksion. Men præsentationen kunne være bedre.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"For meget og for meget" henvender sig i indledningen meget bredt til elever i folkeskolen helt op til studerende ved voksenuddannelserne og udtrykker sit formål som grundlag for etiske og livsfilosofiske samtaler i kristendomskundskab, dansk, samfundsfag og filosofi. Der lægges med andre ord temmelig bredt ud, allerede forinden bogens egentlige opgave er stillet: Samtale om en række historier med to opstillede handlemuligheder, begge i hver sin ekstreme bipolaritet.

Fakta:

Titel: For meget og for meget?

Forfatter: Henrik Krog Nielsen

Pris: 110

Sider: 86

Forlag: Forlaget X

Der lægges således op til arbejdet omkring stillingtagen og valg – noget eksistentielt. I alt byder bogen på otte beskrevne historier, der kan udmunde i to forskellige situationer og positioner. Emnerne er en ønskedrøm, frygt, kærlighed, had, seksualitet, selvmord, tilgivelse og cølibat. Personerne har svært ved at træffe valget – og eleverne bydes indenfor i efterfølgende opgaver.

Spørgsmålet er nu: Fungerer det? Det gør det til dels. Forfatteren jonglerer med en række både livslette og livstunge temaer, som formidles kort og koncist, så eleverne forstår optikken og har et udgangspunkt for diskussionerne. Bogen er imidlertid sat helt uden visualitetsforståelse; her er ingen underbyggende illustrationer, faktabokse eller farvekontraster, der kan guide og skabe liv i teksten, ligesom titlen forekommer noget dunkel rent sprogligt. Nøgent står altså ordet, men knækker eleverne den kode, som det kan siges at være, er her stof til gode debatter om tilværelse, tro og tid.