6.-7. klasserne fra Steiner Skolen i Herlev underholdt i pausen, da politikere og musikfolk fredag diskuterede musikundervisning i folkeskolen ved en høring på Christiansborg.

Musik i folkeskolen spiller pianissimo

Der er brug for igen at få musik stærkt tilbage i folkeskolen. Musikken skal spille forte. For lige nu mangler der musiklærere, og faget er blevet gidsel i kampen mellem fag-faglighed og dannelse. ”Jeg er voldsomt provokeret, vi skal gøre oprør,” siger Marianne Jelved (R).

Publiceret Senest opdateret
Tidligere kulturminister og nuværende skoleordfører i Det Radikale Venstre Marianne Jelved er rystet over status for musikundervisningen i folkeskolen. "Vi skal gøre oprør," opfordrer hun.
Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal er selv musiklærer og musiker. "Musik kan skabe magi, musik er en urkraft, der rører os," påpeger han.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi skal gøre noget nu." Det var den direkte konklusion fra kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) efter fredagens høring på Christiansborg med titlen "Har folkeskolen fundet melodien?" - og af "undertitlen" fremgik det mere bekymrende, at det var en "høring om, hvordan vi får musikken tilbage i folkeskolen."

Flere oplægsholdere pegede på den store mangel af kvalificerede musiklærere. Ph.d. Finn Holst stillede de retoriske spørgsmål: Hvad tænker vi dog på?, og hvor er vi på vej hen? Uden der kom præcise svar. Han fremhævede yderligere en komplikation, nemlig at mange nyuddannede musiklærere hurtigt holder op med at undervise i faget.

Ny læringskonssulent ønsker større opmærksomhed om musik i skolen

Marianne Jelved: Det er en skandale

MF Marianne Jelved (R) har siddet i Folketinget siden 1987, hun er uddannet folkeskolelærer og tidligere kulturminister. Hun var rystet over den status, Finn Holst præsenterede de godt 50 deltagere for på konferencen.

"Vi er blevet tyranniseret af målstyringen, vi skal gøre oprør. Jeg er voldsomt provokeret," fastslog den erfarne politiker.

"Det ser ikke godt ud, det gjorde det sådan set heller ikke før reformen. Men vi har gjort os umage med at lave en lovgivning, som skulle give musik bedre vilkår og give alle børn mulighed for at møde musikken. Det er bare ikke lykkedes," konstaterede Jelved.

"Det er en skandale at det står så dårligt til med musikundervisningen på lærer- og pædagoguddannelserne. Det bliver vi nødt til at diskutere," understregede hun.

"Det er en skandale, at vi ikke får nok musiklærere uddannet, så de bliver gode musiklærere. Det er en skandale, at der er professionsskoler, som ikke opretter musik som linjefag. Det burde ikke finde sted," konstaterede Marianne Jelved.

Professor ønsker flere lærere med musik som linjefag

Hjortdal: For langt væk fra melodien

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal er selv uddannet musiklærer, han har også undervist i kommunale musikskoler. Hans eget instrument er basunen. Og der er brug for ekstra luft i hornet, hvis det skal lykkes at genopbygge musik i folkeskolen, sagde han. 

"Vi er kommet for langt væk fra melodien. Vi har overimplementeret den ene side af hele reformen. Vi har stadigvæk en formålsparagraf, der balancerer mellem kundskaber og færdigheder og dannelse", sagde Hjortdal.

Han mener, at der på lærerværelserne og skolerne har været alt, alt for meget fokus på den fag-faglige side.

"Men vi har stadig en folkeskole, der skal være i balance. Vi kan se, at den kreative side lider under den fag-faglige side. Vi skal som skoler ind og have genvundet balancen, Det er ikke politikerne, der gør det her, det er os os selv!," understregede han.

"Vi har selv været med til at skabe en fortælling om, at det fag-faglige var vigtigere. Det bliver understøttet af alle mulige test og prøver. Men vi skal genvinde den bane, at der er brug for noget andet. Børnene skal være hele mennesker," påpegede Claus Hjortdal.

Skoleforligskredsen vil tage sagen op

Marianne Jelved er overbevist om, at sagen om folkeskolens musikundervisning og uddannelsen af musiklærere, som kører stille i pianissimo i stedet for at spille igennem med styrke og i forte, hurtigt vil blive taget op med undervisningsminister Mette Riisager (LA).

"Når Alex Ahrendsen har taget dette initiativ og lavet høringen, er det en direkte anledning til at rejse det overfor ministeren i folkeskole-forligskredsen, og det vil vi helt givet gøre," konstaterede Marianne Jelved.

"Men vi skal også se andre steder hen," fastholdt hun.

"Jeg skal huske at tage det op som et meget, meget centralt emne i kommunalvalgkampen. Forligskredsens ordførere kunne jo sige til deres egne partier: tag dog dette op i kommunalvalgkampen. I kan lave noget om, så alle børn har mulighed for at møde musikken," sagde Marianne Jelved.