”Det er noget af et paradoks. Som lærer har man gjort sit arbejde. Man har givet eleverne den undervisning og indstillet dem og visiteret dem til at få den støtte, som eleverne har krav på. Men så er antallet af elever, der bliver flyttet til specialtilbud for stort, så derfor må man fyre lærere for at få det til at hænge sammen”, siger formand for Gribskov Lærerkreds Allan Nielsen.

Specialelever presser skoles økonomi: Ti lærere er varslet fyret

Udgifter til elever i specialtilbud presser Nordstjerneskolens økonomi så meget, at ti lærere har modtaget et fyringsvarsel. Kredsformand advarer om, at eleverne i almenklasser bliver ramt af de hårde besparelser.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Omkring 4 millioner kroner. Så mange penge mangler der på budgettet på Nordstjerneskolen i Helsinge for næste skoleår

Den største del af underskuddet skyldes, at skolen har vurderet, at en del elever har brug for et tilbud i dyre specialtilbud. Og i Gribskov tynger udgifter til specialtilbud den enkelte skoles budget. Da der samtidig er nedgang i antallet af elever, har skoleleder Peter Brixen set sig nødsaget til at give et fyringsvarsel til ti lærere på skolen. 

"Selve nedgangen i elevtallet udgør 600.000 kroner. Resten kommer fra specialundervisningsrammen, der er udfordret", siger Peter Brixen. "Vi har ikke underskud i indeværende år, men med budgettet for 2017/18 vil vi få underskud, hvis vi ikke afskediger, hvilket blandt andet skyldes, at vores budgetramme for specialområdet er skåret med tre milliiner kroner i det kommende skoleår"

Skole sættes fri for at overleve

Ti færre lærere på skolen kommer til at betyde nogt for kvaliteten af undervisningen.

"Det betyder, der kommer færre tolærertimer og færre timer til at støtte fagligt. Vi må se på, hvordan vi organiserer det, så vi kan overholde lovgivningen. Det bliver rigtig meget sværere. Det bliver ikke det samme tilbud, som der var før, men jeg er fortrøstningsfuld, for vi har nogle særdeles dygtige lærere og pædagoger", siger Peter Brixen. 

Kredsformand advarer mod kommunens tildelingsmodel 

Formand for Gribskov Lærerforening Allan Nielsen mener, at kommunens nye model, hvor alle specialmidler bliver ført hen til den enkelte skole, som så selv forvalter, hvordan de skal bruges, nu giver et gevaldigt bagslag på Nordstjerneskolen.

"Det er noget af et paradoks. Som lærer har man gjort sit arbejde. Man har givet eleverne den undervisning, man skulle, og indstillet dem og visiteret dem til at få den støtte, som eleverne har krav på. Men så er antallet af elever, der bliver flyttet til specialtilbud for stort, og derfor må man fyre lærere for at få det til at hænge sammen", siger Allan Nielsen.

Kredsformanden mener, at de store besparelser og nedskæring af antallet af lærere kommer til at få stor betydning for de specialelever, som sidder tilbage på skolen.

"Der vil være elever på skolen, som ikke får den undervisning, de har ret til. For det er der ikke midler eller lærerkræfter til at give dem. De vil sidde i almenklasserne og vente. Nogle vil få hjælp, men andre må sidde og kigge ud i luften. Der vil ikke være nogen til at tage sig af de elever i almenklasserne, der ikke kan henvises til et specialtilbud. Der er nok at se til i en klasse med 25-26 elever. Man risikerer, at elever med behov for særlig støtte bare bliver opbevaret", siger Allan Nielsen.

Men det kommer ikke til at ske på Nordstjerneskolen, siger skolelederen.

"Vi må se på, om vi er dygtige nok til at lave det forebyggende arbejde. Langt de fleste problemer hos os er familieproblemer. Det er aldrig en opgave, som vi kan løse alene. Vi kan lade dem sidde i klassen, hvis vi havde etik til det, men det gør vi ikke", siger Peter Brixen. 

Bekymret udvalgsformand 

Formanden for børneudvalget i Gribskov Trine Egetved (K) ser med stor bekymring på udviklingen på Nordstjerneskolen.

"Vi har lagt specialmidlerne ud på skolerne efter anbefaling fra en styregruppe, hvor skolelederne sad med selv. Så har de mulighed for selv at have midlerne, og dermed også kan tænke kreativt", siger Trine Egetved og tilføjer: "Og på nogle skoler er det lykkes rigtig godt. Eksempelvis hvis man har tre børn med den samme diagnose, som måske ville koste en million hver, hvis man sendte dem ud i et specialtilbud, men skolen kan ansætte mange mennesker for de penge, og så lave noget på skolen. Det er lykkes for flere skoler i kommunen". 

Men hun er meget bekymret for det som lige nu sker på Nordstjerneskolen. Det er et år siden, specialmidlerne blev lagt ud til skolerne.

"Det er noget, vi skal følge op på", siger Trine Egetved og fortæller, at man nu vil kigge skolens økonomi igennem, og at man også vil evaluere på ordningen om et år og se, om det er den rigtige måde at tildele pengene på.  

"Jeg håber, at Nordstjerneskolen tager den her udfordring op og ser, om man kan vælge at gøre nogle andre ting med de her børn end at visitere dem væk til dyre specialtilbud. Kan man lære af Gribskovskolen, som endte med at få tre millioner i overskud på det her".

Peter Brixen kan ikke genkende, at det er skolelederne selv, der har foreslået tildelingsmodellen. 

"Jeg er med på, at vi skal have et incitament på skolerne til at inkludere børnene, men man har lagt en meget stor budgetrisiko ud på skolerne. Selv om man har prøvet at lave en retfærdig fordeling på de her midler ud fra socioøkonomiske vurderinger, så kan man ikke ramme helt rigtigt. I skoleledergruppen pegede vi på, at vi har en fælles pulje, som vi sammen bestrider og i fællesskab er ansvarlige for. Selv om det også kan blive meget svært", siger Peter Brixen, som allerhelst så, at specialområdet og normalområdet blev skilt ad: 

"På den måde kan vi kan garantere et vist serviceniveau i normalområdet".

Kredsen hjælper de ti lærere

Allan Nielsen fortæller, at kredsen hjælper de ti lærere, som har modtaget et fyringsvarsel.

"Der er en høringsrunde i øjeblikket, hvor vi som forening hjælper dem. Men faldende børnetal og et overforbrug på fire millioner kroner er gyldig fyringsgrund", siger Allan Nielsen.  

De enkelte lærere får hjælp efter deres individuelle behov, og så har de et fælles ønske:

"De vil gerne være med til at gøre deres arbejde færdigt for det her skoleår, men hvor sjovt er det at møde op 1. august, og så er der to måneder tilbage, hvis man ikke har fundet et nyt arbejde. Der er et generelt ønske om, at man kan blive fritaget for tjeneste fra 1. august. Det er vi i dialog med kommunen om i øjeblikket", siger Allan Nielsen.

Powered by Labrador CMS