Formålet med undervisningspakken "Du har et valg" er, at eleverne får viden om social kontrol i forskellige sammenhænge og lærer, hvordan de kan tackle situationer, hvor de selv eller andre bliver udsat for negativ social kontrol, for eksempel i æresrelaterede problemstillinger med frygt for sanktioner fra egen familie.

Undervisningspakke om æres-problemer og social kontrol

"Du har et valg" hedder nyt undervisningsmateriale målrettet lærere og elever i 6.-10. klasse. Ideen er, at læreren facilitaterer workshops om tabubelagte emner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisning i form af dilemmaer om æresrelaterede problemer  med læreren som facilitator er omdrejningspunktet i en ny undervisningspakke, som Udlændinge- og Integrationsministeriet netop har udgivet.

Ministeriet mener, at både æresrelaterede udfordringer og negativ social kontrol er relativt ukendte emner, som kan være svære for lærerne at tage op i undervisningen. "Du har et valg" henvender sig til lærere i folkeskolen og deres elever i 6.-10. klasser med workshop- eller gruppebaseret undervisning. For lærerne handler det om følgende problemer:

Hvad stiller man op, hvis man opfanger, at et barn er underlagt urimeligt strenge kulturelle regler og kontrol fra forældrene? Eller hvis et ungt menneske ikke må være venner med nogen af det modsatte køn af frygt for sanktioner fra forældre eller brødre? Og hvordan gør man et barn eller et ungt menneske opmærksom på de rettigheder, man har i Danmark til selv at bestemme inden for rimelighedens grænser?

I elevmaterialet er der er ekempler på konflinkthåndtering efter en model, eleverne skal gennemgå. Eleverne kan også arbejde i grupper med eksempler fra i den norske tv-serie 'Skam', og de kan downloade en app, hvor de kan deltage i quiz.

Med »Skam« ejer eleverne undervisningen 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger blandt andet  i en pressemeddelelse:

"Der er børn og unge, der er underlagt streng social kontrol fra deres nærmeste. Vi har en pligt og et ansvar for, at de børn og unge lærer, at de har rettigheder. Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi ser eksempler på, at forældre eksempelvis udsætter deres børn for vold og trusler og påtvinger dem et indskrænket livssyn og forsøger at styre deres liv".

Ministeren mener, at der skal tales åbent om problemer, og at lærerne i folkeskolen har en afgørende rolle i relation til at bryde tabu og har lettere ved at håndtere problemerne på dette område.

Undervisningsmaterialet kan downloades fra i dag på minsteriets hjemmeside uim.dk

Læs mere

Undervisningspakken"Du har et valg"

Powered by Labrador CMS