Anmeldelse Letlæsning
0   39

En bogserie, der vækker drømme

Otte lækre bøger om de bedste danske fodboldspillere er en god vej ind i bøgernes verden.

Læs med landsholdet

Fakta


Titel
Læs med landsholdet

Forfatter
Ole Sønnichsen

Sider
38


69,70 kroner per styk

Serie
Læs med landsholdet

Forlag
Carlsen

Da jeg modtog serien med posten, tænkte jeg: ”Yes!” For jeg ved, hvor meget efterspørgsel der er på de bøger, og at mange børn vil juble, hvis der bliver indkøbt nye fodboldbøger til skolebiblioteket. Fodboldbøgerne har nemlig en særlig rolle for visse indskolingselever – det er deres vej ind i bøgernes verden, som ellers forekommer dem lukket og utilgængelig, fordi de holder mere af at svinge sig i klatrestativerne og spille bold i boldburet. Det er skønt, at forlagene er opmærksomme på denne gruppe børn. Først i alle bøgerne kan man læse, at serien netop er udgivet for at give de elever, der har svært ved at finde motivationen til at læse, en fordel.

Artiklen fortsætter under banneret

Det første, jeg bider mærke i, er, at det er fedt, at der både er kvindelige og mandlige landsholdsspillere med i serien – det er den første fodboldbogserie til indskolingen, jeg er stødt på, som har kvindelige spillere med på lige fod med de mandlige. Man kunne bare godt have ønsket sig endnu flere.

Forsiderne til de forskellige bøger er enormt lækre. Der er valgt intense billeder med spillere i bevægelse, der viser glæde, sejr og anstrengelse. Det giver lyst til at åbne bøgerne og lære mere om de forskellige spillere. På samme måde er der inde i bøgerne nogle virkelig flotte, meget velvalgte fotos på hver anden side. De vil hurtigt fænge læseren, som måske ikke er helt dygtig nok til at læse teksten endnu. På den måde vil bogen appellere til børn på forskellige læseniveauer og give god læselyst.

Ved siden af teksten er der nogle små tegninger, som forestiller fodboldspillerne i gang med et og andet. De er tegnet på computer og er meget stive i bevægelserne og let karikerede i deres udtryk. De fungerer ikke så godt til resten af bogseriens toplækre udtryk, og bøgerne havde, efter min mening, været bedre foruden.

Teksten er skrevet i meget korte sætninger, men med en del længere ord og nogle decideret svære ord. Jeg ved ikke, om den helt rammer plet med tekstens niveau. De korte sætninger får mig til at tænke meget nye læsere, men de lange ord vil så være en stor udfordring. Man er nødt til at sætte barren ved de længere ord, og når børn læser så hurtigt og flydende, som de gør, når de kan læse ord som ”halstørklæder” og ”ritualer”, så føles teksten nogle steder staccatoagtig at læse, når sætningerne er så korte. Der er en ordliste bagerst i bøgerne med de svære ord – svære ord er markeret med kursiv i teksten. Det kræver nok en voksen til at vise børnene, hvordan de bruger ordlisten. Men ellers må børnene jo lære at læse hen over de ord, de ikke forstår.

Teksten er skrevet, som om fodboldspillerne selv fortæller. De fortæller alle sammen en hel del om, hvordan de begyndte at spille fodbold, om deres barndom og om forskellige minder, de har med fodbold. Indholdet i teksten er meget relatérbart for eleverne, og jeg vil vove den påstand, at det kan vække drømme og håb hos fodboldinteresserede børn. Det er skønt med tekster, der kan det.

Alt i alt en virkelig anbefalelsesværdig bogserie at indkøbe til skolebiblioteket. Jeg garanterer for mange udlån!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt