Blog
1   15

Superstærkt netværk til fremme for TYSK i Danmark

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.


Den 27. april var de projekter, der havde fået midler under Tyskpuljen både fra Undervisningsministeriet og Kulturministeriet inviteret til Erfarings møde af UC Syd og Region Sønderjylland-Schleswig.

Foto:  www.region.dk/region/dk/

 

Artiklen fortsætter under banneret

Indbydelse

’De seneste år er der blevet bevilget mange penge til projekter, der har det til fælles, at de gerne vil fremme børn og unges lyst til at lære tysk. Hver for sig er der tale om gode og spændende projekter, men måske er der et uudnyttet potentiale i en bedre erfaringsudveksling mellem de igangsatte projekter.

Regionskontor & Infocenter og UC SYD vil gerne invitere til erfaringsmøde for tovholdere på projekter, der de sidste år har fået midler til fremme af tyskfaget. Andre med særlig interesse for at fremme tysk er også velkomne. Vi håber med mødet at kunne dele erfaringer, inspirere hinanden og få konkretiseret, hvad der mangler for at styrke tyskfaget.’ Lød invitationen.

UVM havde tilkendegivet, at mødet var en rigtig god ide, men kunne grundet stor travlhed lige nu desværre ikke selv deltage.

 

To projekter

Thyborøn Skole havde sendt mig af sted i håb om at vi på mødet kunne få hjælp til skolens elevudveksling – hvor Thyborrøn skole stadig mangler en kontaktskole. www.folkeskolen.dk/606425/udveksling-af-elever-mellem-danmark-og-tyskland-i-fagene-tysk-historie-og-samfundsfag

Samtidig repræsenterede jeg naturligvis også TLFG – Tysklærerforeningen for Grundskolen – der har fået midler til at styrke til brobygning mellem grundskole og gymnasie. www.folkeskolen.dk/604194/pulje-til-styrkelse-af-tysk---1

 

Stærkt netværk

Det er noget at det stærkeste netværksmøde, jeg nogensinde har deltaget i. En stor gruppe af foregangsfolk og ildsjæle, der arbejder ihærdigt og utrætteligt for at fremme tysk i skolen på rigtig mange fronter i forhold til elever, lærere, forældre, skoler, kommuner og undervisningsministeriet.

Vi hørte om de projekt-materialer og forløb, der var udviklet til de helt små, der starter tysk fra 0-te klasse i Sønderborg kommune 3. klasse i Tønderkommune samt det store arbejde, der lå bag udformning af Forenklede Fællesmål, som de havde skullet lave i forhold til den tidlige tyskstart.

Goethe Instituttet (www.goethe.de/danmark), Grænseforeningen (www.feriebarn.dk/) og kultKIT (kultkit.eu/) var også mødt op. Alle tre organisationer, der har rigtigt meget at tilbyde til fremme af tysk.

Der var flere elevudvekslingsprojekter. Her handler det om tværfaglige projektet men også om on et projekt der samler elever fra kommunens skoler som ønsker og evner særlig fokus på tysk. Foruden thyborøn skole deltog tovholdere fra Stenballeskolen, Horsens, Hjørring Private Realskole og Kornmod Realskole.

uvm.dk/aktuelt/uvm/udd/folke/2016/dec/161222%20pulje%20til%20styrkelse%20af%20sprogkundskaber%20i%20tysk%20er%20fordelt

Da vi snakkede om brobygning og vi fandt ud af at konferencer findes i mange forskellige udbud, som kunne have gavn af noget fælles koordinering.

De to kulturprojekterne fortalte om og viste 1) smadderspændende nye materialer til entreprenante læreprocesser og funktionelt sprogsyn samt 2) en undersøgelse af udfordringer i tyskundervisningen i den danske folkeskole. kum.dk/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/nyheder/det-tyske-mindretal-skal-hjaelpe-med-at-styrke-danmarks-tyskkompetencer/1/1/.

 

Kan vi støtte op om hinandens projekter/gå sammen om fremtidige projekter?

Den vigtigste pointe på mødet blev punktet: Kan vi støtte op om hinandens projekter/gå sammen om fremtidige projekter?

Efter en utrolig spændende runde, der gav os alle indblik i de mange tiltag og nyskabelser, men også flere store udfordringer, var alle enige om, at der erfaringsmøde, vi var samlet om, havde udviklet sig til en meget stærkt netværk, som vi alle ønskede at fortsætte i.

I forhold til Tyskpuljen var nogle indsatser, der hastede meget og derfor fik første prioritet. Det drejede sig om konkret hjælp men også om anbefalinger til UVM i forhold til udbud af en ny pulje Tysk-midler næste år.

Et kartotek over villige Partnerskoler stod meget højt på listen

En fælles portal for tysk, med oversigt over, hvad der findes for Tyskfaget indenfor f.eks., projekter, kurser, materialer, midler, konferencer, m.m.

Anbefalinger til UVMs tyskpulje er længerevarende tværfaglige projekter.

Det er svært at skaffe samarbejdsskoler i Tyskland med den korte frist – Tyske skoler skal have god til planlægning.

At anbefale projekter, der fremmer hele faggruppen og derfor vigtigt med tværfaglighed.

Derudover blev der aftalt stor åbenhed om deling og promovering af hinandens materialer og ligeledes udtrykt stor vilje til at hjælpe hinanden.

Jeg håber selvfølgelig, at jeg kan lokke tovholderne for de forskellige tyskprojekter til at fortælle om projekterne og arbejdet med dem her på Tyskbloggen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.830 andre er allerede tilmeldt