Blog
0   8

Slentring

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Gamle håndværk er vigtige. Her et kort tværfagligt forløb med historie og dansk. Det kan dog sagtens stå alene.

I dansk har vi læst Josefine Ottesens historiske roman Helgi Daner, der handler om overgangen fra vikingernes asatro til kristensdommens indførelse i Danmark. Folkekirkens skoletjeneste har udviklet et undervisningsfoløb dertil, som vi benytter i mindre doser.

Den ene dose er at lave personer fra bogens livstråde, som vi mener de ser ud. Spundet af os i stedet for Nornerne, som jo ellers gjorde det.

Undervisningsforløbet ligger op til at bruge færdige tråde. Det er ikke helt nok for mig. I stedet synes jeg det er på sin plads, at lære eleverne den gamle fletteteknik "Slentre" kendt fra vikingetiden. 

Derfor slentrede eleverne i grupper livstråde i de længder, tykkelser og farver, som de mente passede til de enkelte personer i fortællingen om Helgi Daner.

Artiklen fortsætter under banneret

Hver elev havde 5 snore, der blev bukket på midten og samlet i en knude i den ene ende. Hver runding på snoren placeredes på fingrene. Linket her viser en simpel instruktion af teknikken: slentre

Til sidst satte gruppen alle livstråde på en pind, som blev bundet sammen på kryds og tværs alt efter personernes relationer til hinanden. En virkelig interessant måde at arbejde med personer i en historie på. Relationerne bliver visuelt synlige for eleverne.

Så forløbet var vellykket! Overraskende vellykket, fordi eleverne flettede løs, og virkelig matchede livstrådene med personerne i fortællingen. Og da der er tale om elever i 6.klasse, var jeg ikke helt sikker på, hvordan de ville tage imod fletteteknikken.   

Varighed: 2-4 timer

Materialer: En masse garn, snor, bånd, ståltråd og andet der kan representere forskellige personligheder. Vi brugte rester, fået af forældre og bedsteforældre i en anden sammenhæng. Tape eller en anden løsning til at sætte snore fast i den ene ende på. En pind.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.262 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.497 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.502 andre er allerede tilmeldt