Alma og Sofia fra 9.U er ved at trække det emne, de skal forberede til samfundsfagseksamen.

Og 9.u skal op i…

I dag har 9.-klasse-elever landet rundt fået at vide, hvilke udtræksfag de skal op i. På Nyboder Skole undgik begge klasser mundtlige sprogprøver, hvilket kom som en stor lettelse for nogle.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sofias øjne er lukket hårdt i, mens panden hviler på de varme hænder. Det er for farligt at kigge direkte op på skolelederen, der har sandheden om udtrækningsfagene på papirer i hånden. Rundt om Sofia sidder omkring 40 klassekammerater med nogenlunde samme positur og ansigtsudtryk. Nogle med nervøse smil, andre med 'kom an'-agtige øjne.

… Samfundsfag, mundtlig!

Sofias hænder folder sig til en sejrsknytnæve og ansigtet blødes op i lettelse og glæde. Det er slet ikke så dårligt. Andre er mindre begejstrede og ser dystre ud med tanken om et godt stykke læse- og skrivearbejde foran sig.

I dag klokken 14 fik eleverne i 9.z og 9.u på Nyboder Skole i København at vide, hvad de skal op i til eksamen udover de obligatoriske prøvefag. I dag er der fem hverdage til de skriftlige prøver går i gang 2. maj, så i dag er første dag, skoleledere har måtte give beskeden videre til elever og lærere.

"Og hvis I vil op i tysk alligevel, så finder vi bare ud af det", lyder det fra tysklæreren, som ikke får nogle interesserede henvendelser, da eleverne trasker ud af lokalet.

God, gammeldags test

Udover samfundsfag skal Sofia og hendes klassekammerater fra 9.u op i biologi.

"Det er nok det bedste, vi kunne have trukket af alle naturfagene. Det er spændende, men det er også en ret overskuelig gammeldags test med multiple choice. Så jeg tror, den bliver nem at læse op til", siger Sofia.

Emil og Marcus er helt enige.

"Det vigtigste er, at vi ikke trak fransk, så jeg er sådan set godt tilfreds. Idræt kunne også have været god at komme til eksamen i, fordi det er et af de sjoveste fag, hvor man ikke sidder ned hele tiden", siger Emil.

Til samfundsfag har Sofia, Alma, Emil og Marcus fået Den Europæiske Union som fordybelsesemne. Det er altså EU, de skal forberede en ti minutters præsentation af. Det er okay, siger de, men det bliver spændende at se, hvor man bedst kan vise, hvad man kan. Til præsentationen eller ved spørgsmålene bagefter, som man ikke på forhånd kender.

"Præsentationen kan man da i det mindste regne med. Der skal man bare forberede sig. Ved spørgsmålene er man ikke sikker på, man har læst op på det rigtige", siger Alma, men modsiges af Emil:

"Jeg tror ikke, de spørgsmål bliver så svære, så man kan nok godt læse op på det. Og hvis man svarer rigtigt så er det vel mere imponerende end fremlæggelsen, for dem er man ikke forberedt på", siger Emil.

"Altid en sjov opgave"

Nyboder Skoles leder Anders Mikkelsen har med vilje valgt at rykke udtrækningen til klokken 14, i stedet for at lægge det som det første om morgenen, som mange andre skoler gør.

"Vi oplever, at det bliver svært for eleverne at koncentrere sig om undervisningen, så vi har valgt at gøre det sådan her", siger han.

Han er sammen med to lærere med ved det runde bord, når eleverne efter de samlede meddelelser kommer ind enkeltvis for at trække fordybelsesområde. De har skrevet emnerne på små sedler og puttet dem ind i små gule beholdere fra Kinderæg. Nogle af eleverne kommer ind og tager det første og det bedste æg for at få det overstået. Andre blander æggene i lang tid, som havde hænderne røntgensyn og kunne afsløre indholdet.

"Det er altid en sjov opgave at skulle være med, når eleverne får det at vide. Selvom de er nervøse, synes ikke, vi er onde, for i dag blev de fleste af dem jo rigtig glade", siger Anders Mikkelsen.

For de fire elever i 9.u er prøvetiden noget, der skal overstås. De har søgt videre på ungdomsuddannelserne, og de er ikke bange for karaktererne. I år og næste år hedder det stadig folkeskolens prøver, før det helt officielt skifter navn til eksamen og også bliver direkte betydende for muligheden for at komme ind på en gymnasial uddannelse. 

Powered by Labrador CMS