Debat

Læselyst

Læselyst kommer ikke automatisk, blot man bliver udsat for mange tekster...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg fik en lidt skræmmende kommentar for nylig da jeg sad og læste en bog. Kommentaren kom fra en ung universitetsstuderende: "Jeg har aldrig før set nogen sidde og grine af noget der stod i en bog".

I samme forum havde jeg heller ikke haft held med at uddele en måneds gratis avisabonnement.

Vi taler om højt begavede unge mennesker der læser flydende engelsk når det handler om deres interesseområde, men som ellers forbinder læsning med sur pligt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Når jeg har anbefalet bøger i fysiktimerne i gymnasiet har reaktionen været "Yeah right, dream on". Ikke fordi bøgerne (alle sammen ;-) har været nørdede, men fordi det implicerede frivillig læsning. Min fornemmelse er, at kun omkring 1-2 % af gymnasieeleverne læser bøger frivilligt.

Jeg VED der er mange krav til lærere i dagens folkeskole, men kan der ikke gøres noget for at sætte læselysten i højsædet?

Husk at det der var sjovt da du var ung ikke nødvendigvis holder i dag. Jules Verne er laaaaaaangtrukken i forhold til dagens TV serier og spil, og Bjarne Reuters "Ridder af skraldespanden" var kun sjov fordi der ikke var noget bedre dengang...

Og husk at "underlødig" litteratur kan give gode læseoplevelser. Vi er meget forskellige, og det er lysten der driver værket. Fanfiction er stort på nettet, og kan måske fange nogen. Der er f.eks. mange romaner der foregår i World of Warcraft-universet. For hardcore-gamere er det ikke nødvendigvis en barriere at fanlitteraturen er på engelsk og kun kan læses på en skærm. Men de skal have hjælp til at finde det, og de skal have "rabat" i form af at læsningen træder i stedet for noget andet de skal læse.

Med venlig hilsen Mads Horn _ * _   Fysiklærer i gymnasiet

Powered by Labrador CMS